Schaatspeloton.nl - Nieuws - Irene Schouten wint bij herstart KPN Marathon Cup, Francesca Lollobrigida pakt oranje terug

Irene Schouten wint bij herstart KPN Marathon Cup, Francesca Lollobrigida pakt oranje terug

geplaatst zaterdag 7 december 2019 om 20:29:58 op Schaatspeloton.nl

Bij de herstart van de KPN Marathon Cup heeft Irene Schouten (Royal A-ware) zich in Alkmaar gekroond tot winnares. De Nederlands Kampioene, terug van haar uitstap naar de wereldbeker langebaan, was na 80 zware ronden op De Meent de snelste in de massasprint. Francesca Lollobrigida (Lasaulec) finishte als tweede en de Italiaanse pakte daarmee het oranje leiderspak terug van Kelly Schouten (ZiuZ). Manon Kamminga (A6.nl groot in auto's) vervolledigde het podium als de nummer drie.

In Alkmaar stond een voltallig damespeloton aan het vertrek. Francesca Lollobrigida en Irene Schouten waren terug van hun langebaanverplichtingen in de wereldbeker en weken op De Meent weer niet van elkaars zijde. Anne Tauber (iM FARMING) was weer op het ijs en toonde zich net als veel dames aanvallend. De vrouwen brachten een aantrekkelijke en zware koers. Maar geen moment kwam een groep ook maar in de buurt van een ronde voorsprong.

Het werd na 80 ronden dus alsnog een massasprint die in de eerste fase voorbereid werd door Team Turner die gezelschap kregen van Janneke Ensing (Speelman / Haak) in hun gelederen. Dit was totdat Elisa Dul (ZiuZ) de sprint aantrok voor Marijke Groenewoud (ZiuZ) en schaduwploeggenoot Irene Schouten (Royal A-ware). Kelly Schouten (ZiuZ) ging niet mee in de sprinttrein van haar ploeg en miste de versnelling die uiteindelijk Irene Schouten naar de winst hielp. Francesca Lollobrigida kwam te laat en moest genoegen nemen met de tweede plaats. Manon Kamminga ging als derde naar het podium. Kelly Schouten finishte achter Groenewoud, Lisa van der Geest (Turner) en Imke Vormeer (A6.nl groot in auto’s) pas als zevende en moest het oranje leiderspak teruggeven aan Francesca Lollobrigida.

Francesca Lollobrigida zal volgende week in Utrecht echter niet in het oranje leiderspak te zien zijn. De Italiaanse stapt maandag op het vliegtuig naar Japan waar zij volgende week mee zal doen aan de wereldbeker in Nagano. Op de massastart zal zij daar dit keer geen concurrentie krijgen van Irene Schouten die nu op trainingskamp vertrekt en bij het NK op nieuwjaarsdag weer in het marathonpeloton verschijnt. In Nagano komen Marijke Groenewoud en Elisa Dul voor Nederland uit op de massastart, ook zij zullen dus volgende week niet op De Vechtsebanen actief zijn. Daarmee krijgt Kelly Schouten de kans om het leiderspak weer terug te pakken van Lollobrigida. Zij staat nu 6,1 punt van de Italiaanse, Groenewoud die op 8 punten van de leiding staat zal in Utrecht waarschijnlijk haar derde plek verliezen aan Jade van der Molen (Palet Vastgoedonderhoud) en Imke Vormeer die met respectievelijk 12 en 13 punten achterstand op Lollobrigida ook nog kanshebsters zijn voor het oranje.

Bekijk ook:

Uitslag