Schaatspeloton.nl - Nieuws - Marijke Groenewoud sprint weg bij peloton bij opening Trachitol Trophy

Marijke Groenewoud sprint weg bij peloton bij opening Trachitol Trophy

geplaatst donderdag 21 november 2019 om 20:08:48 op Schaatspeloton.nl

De eerste etappe van de Trachitol Trophy is in Enschede gewonnen door Marijke Groenewoud (ZiuZ). De Friezin sprintte na een lead-out van Elisa Dul (Ziuz) in de laatste ronde weg bij het peloton en kwam onbedreigd als eerste over de streep. Achter Groenewoud, die haar tweede overwinning van het seizoen behaalde, werd Imke Vormeer (A6.nl Groot in auto's) tweede en Emma Engbers (Mastermind) derde. Beau Wagemaker (A6.nl Groot in auto's) won beide tussensprints en mocht zo het eerste pillenpak aantrekken.

Zoals te verwachten was brachten de dames in Enschede een snelle wedstrijd op het ijs, maar met een eindtijd van 32 minuten en 51 seconden bleef het peloton 19 seconde van de recordtijd over 60 ronden. Verschillende aanvalster probeerde wel weg te komen, zo waren Iris van der Stelt (Turner) en Linda Hallinga (BlueDune) enige tijd op pad en later waren het Nicky van Leeuwen (Mastermind), Anne Tauber (iM FARMING) en Sara van Vliet (Forte / Van der Steen) die de aanval kozen maar zij werden teruggepakt door Team Turner dat het tempo in het peloton bepaalde.

Na de Turnerdames nam ZiuZ het heft in handen en trokken de wedstrijd naar zich toe. Bij afwezigheid van Manon Kamminga (A6.nl groot in auto’s), die bij de tweede tussensprint ten val was gekomen, konden zij des temeer vertrouwen op hun eindschot. Na een lancering door Elisa Dul de winnares van afgelopen zaterdag in Haarlem vloog Marijke Groenewoud naar de winst. Zij liet het peloton achter zich en zag Imke Vormeer en Beau Wagemaker de nummers twee en drie van de dag pas na de streep weer terug.

Met Groenewoud won voor het eerst dit seizoen een rijdster een tweede keer. Hiermee evenaarde het huidige seizoen niet het record van zes verschillende winnaars aan het begin van het seizoen van 1984/1985 en 1995/1996.

Bekijk ook:

Imke Vormeer wacht na vijftiende podiumplaats nog steeds op winst, record Sjoukje Kramer-Dam in zicht (22 november 2019)