Schaatspeloton.nl - Nieuws - Simon Schouten stopt met rijk palmares

Simon Schouten stopt met rijk palmares

geplaatst vrijdag 16 augustus 2019 om 07:38:02 op Schaatspeloton.nl

Simon Schouten won in 2018 het Nederlands Kampioenschap op kunstijs.

Simon Schouten won in 2018 het Nederlands Kampioenschap op kunstijs. (bron: Schaatspeloton.nl)

De kogel is door de kerk: Simon Schouten stopt met schaatsen. Dat meldt de de Andijker vandaag in De Telegraaf en de bij de Holland Media Combinatie aangesloten regionale dagbladen. Simon Schouten heeft met zijn jongere broer het tulpenfamiliebedrijf overgenomen en heeft geen tijd meer voor trainingen en wedstrijden. Na het afgelopen seizoen gaf de voormalig Alternatieve Elfstedentochtwinnaar al aan te twijfelen over stoppen, al hield Okay Fashion & Jeans/Interfarms en plek voor de afgelopen seizoenen voor Royal A-ware uitkomende Schouten vrij als hij door wou gaan.

Zijn meest iconische overwinning behaalde Simon Schouten in 2013 tijdens de Alternatieve Elfstedentocht van 2013 toen hij als 21-jarige in zware sneeuwval de 200 kilometerwedstrijd won. Een jaar eerder had in zwaar dooiweer ook al de Nederlandse natuurijsklassieker De honderd van Earnewâld gewonnen. Dit zou uiteindelijk de enige klassieker zijn die de Andijker op zijn palmares mocht bijschrijven. Een palmares dat ook de eindoverwinningen in de KPN Grand Prix op buitenlands natuurijs in 2015 en 2016 telt. Waar hij dat in 2015 deed zonder overwinning bekroonde hij in 2016 die competitie met een overwinning in de finalewedstrijd op het ijs van het Runnmeer.

In 2016/2017 won hij de KPN Marathon Cup op kunstijs. Op kunstijs was hij in totaal goed voor negen overwinningen waaronder de Nederlandse kunstijstitel in 2018. Daarnaast haalde hij in 2016 brons bij de titelstrijd, een van de in totaal 26 podiumplaatsen die de West-Fries op kunstijs bij elkaar schaatste.

Op de vroegnatuurijsbanen was Schouten drie keer op rij de winnaar van de eerste marathon op natuurijs. In 2017 won hij in Noordlaren in in 2018 en afgelopen winter in Haaksbergen. In 2018 was hij ook de winnaar van de laatste natuurijsmeerdaagse die verreden werd.

Bekijk ook:

Simon Schouten
Simon Schouten denkt aan stoppen, kiest voor Okay als hij doorgaat (5 april 2019)