Schaatspeloton.nl - Nieuws - Erik Jan Kooiman wint 25 jaar na met schorsing bedreigde winst vader Jan

Erik Jan Kooiman wint 25 jaar na met schorsing bedreigde winst vader Jan

geplaatst donderdag 1 februari 2018 om 12:33:24 op Schaatspeloton.nl

Met zijn overwinning gisteren bij de Alternatieve Elfstedentocht heeft Erik Jan Kooiman zich naast zijn vader een plek verworven op het winnaarsbord langs de Weissensee.

Met zijn overwinning gisteren bij de Alternatieve Elfstedentocht heeft Erik Jan Kooiman zich naast zijn vader een plek verworven op het winnaarsbord langs de Weissensee. (bron: Schaatspeloton.nl)

Met zijn overwinning gisteren bij de Alternatieve Elfstedentocht heeft Erik Jan Kooiman zich naast zijn vader een plek verworven op het winnaarsbord langs de Weissensee. Maar er kan met gerust hart gesteld worden dat de winst van zoon Erik Jan hoger aangeslagen mag worden dan die van vader Jan. De editie die Jan Kooiman in 1993 won was er een die geplaagd werd door een schorsingsdreiging van de KNSB die haar Open NK op de Plansee wou beschermen. Jan Kooiman klopte na 200 kilometer Dirk de Haan en de Belg Eric Peirs. 25 jaar later leidt de samenwerking tussen KNSB en organisatie tot een sterk deelnemersveld.

In 1993 was Jan Kooiman al 40 jaar en stond op het punt zijn carrière te beëindigen. Zijn laatste van zijn 31 overwinningen op kunstijs was alweer ruim drie jaar geleden. Het was een tijd dat de KNSB en de organisatie op de Weissensee onder leiding van Aart Koopmans nog regelmatig op voet van oorlog met elkaar leefde. De KNSB organiseerde samen met enkele natuurijsverenigingen het Open NK op het natuurijs van de Plansee, terwijl Koopmans op de Weissensee in de beginjaren stond van het evenement dat wij nu zo goed kennen. Hierbij probeerde hij met goed prijzengeld rijders te verleiden aan de start te verschijnen, terwijl de bond haar kampioenschap op de Plansee probeerde te beschermen.

Voor het jaar waarin vader Kooiman uiteindelijk de Alternatieve Elfstedentocht won vaardigde de KNSB een verplichting aan de schaatsers uit om als zij op de woensdag op de Weissensee zouden deelnemen dat zij dan ook verplicht het weekend daarna in Eindhoven en Geleen en de woensdag daarop op de Plansee van start zouden moeten gaan. Zouden zij dat niet doen dan zou dat tot een schorsing leiden. Een hoop schaatsers kozen eieren voor hun geld en bleven thuis. Jan Kooiman deed dat echter niet en behaalde na eerder al in 1987 in Kuopio te hebben gewonnen nu ook de winst op de Weissensee. Na afloop liet de 3.500 gulden rijkere Jan Kooiman tegen het NRC Handelsblad op tekenen "Ik doe wat ik zelf wil en niet wat de KNSB mij oplegt. Dat heb ik al vijftien jaar gedaan Ik ben m'n carrière aan het afbouwen. Hier heb ik nog even naar toegeleefd. Dit is het hoogtepunt voor me. Als ik geschorst word ga ik niet eens in beroep. Ik denk dat ik dan niet bijkom van het lachen."

Nu 25 jaar later is de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee 30 jaar en bovenal mag naast de winst van Erik Jan Kooiman ook een gezonde samenwerking tussen de KNSB en de organisatie op de Weissensee gevierd worden. De partijen gaan niet meer vechtend over straat en in de editie die zoon Erik Jan won stond, op enkele Olympiagangers na, het gehele peloton aan de start.

Bekijk ook:

Erik Jan Kooiman soleert naar winst Alternatieve Elfstedentocht (31 januari 2018)