Schaatspeloton.nl - Nieuws - Erik Jan Kooiman soleert naar winst Alternatieve Elfstedentocht

Erik Jan Kooiman soleert naar winst Alternatieve Elfstedentocht

geplaatst woensdag 31 januari 2018 om 14:14:03 op Schaatspeloton.nl

De jubileum editie van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee is gewonnen door Erik Jan Kooiman (AB Transport Group). De 31-jarige Lekkerkerker kwam na 200 kilometer solo aan. Bart Mol (AB Vakwerk) die in de finale nog probeerde over te steken naar Kooiman kwam als tweede over de meet, Frank Vreugdenhil (AB Vakwerk) werd derde. Kooiman had zelf op ruim 40 kilometer voor de meet Christoffel Hendriks (Port of Amsterdam/SKITS) achterhaald waarna hij met een lange solo naar de winst reed.

De traditionele vroege vlucht werd bij de mannen dit jaar bemand door Niels Immerzeel (Port of Amsterdam/SKITS), Wabe de Rooij (Ormer ICT), Ingmar Berga (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) en Rick Smit (AB Vakwerk). Smit kon van start gaan in de wedstrijd ondanks zijn rode kaart van afgelopen zaterdag bij het Open NK. De scheidsrechtercommissie had nog geen schikkingsvoorstel gedaan en wachtende dit voorstel mocht hij gewoon van start gaan. Het vijftal, na afvallen van Belofte De Rooij het viertal, leidde tot net na de 100 kilometer maar kwam niet verder dan een voorsprong van een minuut.

Na het terughalen van de kopgroep besloot Christoffel Hendriks 80 kilometer voor de streep de aanval te kiezen. Hendriks bleef rondenlang aan de leiding liggen met een maximale voorsprong van een dikke minuut. Achter Hendriks viel het peloton uiteen in vele groepen. AB Vakwerk leek goede zaken te doen door sterk in de eerst achtervolgende groep vertegenwoordigd te zijn, maar het was Erik Jan Kooiman die op 45 kilometer van de streep de oversteek maakte naar Hendriks. Na een korte achtervolging ging Kooiman bij Hendriks ‘er op en er over’ en begon zijn eigen solo van 40 kilometer.

Bart Mol sprong met nog 25 kilometer te gaan weg uit de achtervolgende groep toen deze al op ruim een minuut achter Kooiman lag. Mol kwam uiteindelijk nog tot op 17 seconden van de Lekkerkerker, maar de winst was na een grote solo-ontsnapping voor Erik Jan Kooiman. Frank Vreugdenhil kwam op bijna anderhalve minuut als derde over de meet. Simon Schouten (Royal A-ware) won de sprint van Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans/Interfarms) om de vierde plaats.

Bekijk ook:

Erik Jan Kooiman wint 25 jaar na met schorsing bedreigd winst vader Jan (1 februari 2018)
Uitslag