Schaatspeloton.nl - Nieuws - Lisa van der Geest wint Alternatieve Elfstedentocht na val Elma de Vries in slotmeters

Lisa van der Geest wint Alternatieve Elfstedentocht na val Elma de Vries in slotmeters

geplaatst woensdag 1 februari 2017 om 16:18:52 op Schaatspeloton.nl

Bij de vrouwen heeft Lisa van der Geest (MKBasics.nl) de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee gewonnen. Bijna twee uur na de finish van de mannen wist Van der Geest de overwinning op te eisen nadat Elma de Vries (Palet Schilderwerken) in gewonnen positie enkele meters voor de streep ten val kwam. Anne Tauber (Artecef) legde beslag op de tweede plaats, Ankie Ytsma (CENNED) werd derde. Slechts tien vrouwen wisten in extreem zware dooiomstandigheden moegestreden de finish te halen.

De vrouwenwedstrijd kreeg een ontknoping die regelrecht uit een thriller kon zijn gekomen. Dit was na een wedstrijd van bijna 8 uur op dooi-ijs waar de vrouwen misschien nog wel meer last van hadden dan de mannen. De wedstrijd werd geopend door Marleen Molenaar (Distil) en Tessa Snoek die gezamenlijk de aanval kozen. Deze vroege ontsnapping was gedoemd te mislukken, kreeg de ruimte van het peloton maar bleef wel in schootsafstand. Dieuwertje van Kalken (ACE) en Dominique van der Stelt (Leontienhuis) waren de eerste die de oversteek maakten, maar snel daarna was de hele groep weer bij elkaar. Toen de mannen al gefinishte waren moesten de vrouwen nog ruim 40 kilometer afleggen.

Die finale werd geopend door een solo-aanval van Iris van der Stelt (MKBasics.nl) die later gezelschap kreeg van uittredende winnares Birgit Witte (ZiuZ), Lisa van der Geest, Anne Tauber, Elma de Vries, Ankie Ytsma en Aggie Walsma (beiden CENNED). In de laatste ronde van 25 kilometer vielen de dames met bosjes op het door de hoger oplopende temperaturen steeds slechter wordende ijs. Walsma, Van der Stelt en Witte vielen zo letterlijk uit de top van de wedstrijd weg waarna Van der Geest, Tauber, Ytsma en De Vries met elkaar gingen strijden om de zege. Tauber ging de sprint aan maar het was De Vries die het overnam en met een voorsprong op weg leek te gaan naar de zege. Ze kwam echter enkele meters voor de streep met de punt van de schaats in het ijs en viel. Lisa van der Geest profiteerde optimaal en sprintte naar de winst voor Anne Tauber en Ankie Ytsma.

Alle vrouwen waren na de finish volslagen moegestreden. Nat van de valpartijen op het dooi-ijs en bibberend van de kou werden ze in warmte opgevangen na de streep. Winnares Van der Geest zat minuten lang met drie jassen op haar schouders bibberende de pers te woord te staan. De Vries zat enkele meters verderop moegestreden en balend van het zachte ijs wat haar van de overwinning had gehouden.

Bekijk ook:

Sterke Crispijn Ariƫns soleert naar winst Alternatieve Elfstedentocht (1 februari 2017)
Uitslag