Schaatspeloton.nl - Nieuws - Met Jan J. van der Hoorn (85) sterft laatste rijder Pact van Vrouwbuurstermolen

Met Jan J. van der Hoorn (85) sterft laatste rijder Pact van Vrouwbuurstermolen

geplaatst zaterdag 26 november 2016 om 10:44:42 op Schaatspeloton.nl

Jan J. van der Hoorn was een van de vijf rijders die na het Pact van Vrouwbuurstermolen gezamenlijk de finish in Leeuwarden passeerden.

Jan J. van der Hoorn was een van de vijf rijders die na het Pact van Vrouwbuurstermolen gezamenlijk de finish in Leeuwarden passeerden. (bron: Wikipedia)

In de nacht van donderdag op vrijdag is in zijn woonplaats Ter Aar Jan. J van der Hoorn overleden. Dit meldt Schaatsen.nl. De 85-jarige Van der Hoorn was de laatste nog levende schaatser van de vijf rijders die tijdens de Elfstedentocht van 1956 het Pact van Vrouwbuurstermolen sloten en gezamenlijk als eerste over de streep reden in Leeuwarden. Het Elfstedenbestuur besloot het vijftal echter vanwege dit pact te diskwalificeren waardoor Jan J. van der Hoorn, anders dan zijn neef Jan W. van der Hoorn (winnaar in 1947) niet officieel als winnaar op de Elfstedenerelijst staat.

Tijdens de elfde Elfstedentocht, die op 14 februari 1956 in Friesland verreden kon worden, besloten de vijf overgebleven koplopers in de wedstrijd na een lange dag vooruit net als in de zesde Elfstedentocht van 1940 gezamenlijk als winnaars over de streep te komen. Toen het vijftal dit ook deed met een iconische foto tot gevolg besloot het bestuur van Vereniging de Friesche Elf Steden echter hen niet tot winnaar uit te roepen. De op 8 minuten als zesde aangekomen Jeen van den Berg werd door het bestuur de eerste prijs aangeboden. Maar de uittredende winnaar van de Elfstedentocht van 1954 vond dat hij daar geen recht op had waarna het vereniging besloot helemaal geen winnaar uit te roepen van de elfde Elfstedentocht die daarmee de boeken inging als de enige winnaarsloze Elfstedentocht.

Winnaar Amstelmeer Marathon
Jan J. van der Hoorn was in 1963 ook de winnaar van de eerste Amstelmeer Marathon in het Noord-Hollandse Westerland. In 1964 was hij derde tijdens de Ronde van Loosdrecht achter de gezamenlijke winnaars Jeen van den Berg en Tinus Rozendaal. In 1969 werd hij achter Jan Roelof Kruithof nog tweede tijdens de Oldambtrit. Dit werd op 38-jarige leeftijd zijn laatste ereplaats tijdens een klassieker. Dit allemaal nog voor het begin van het marathonschaatsen op kunstijs.

Na zijn actieve carrière begon Jan van der Hoorn een succesvolle schaatswinkel in zijn woonplaats Ter Aar.

Bekijk ook:

Pact van Vrouwbuurstermolen 60 jaar, de winnaarsloze Elfstedentocht van 1956 (14 februari 2016)