Schaatspeloton.nl - Nieuws - Pact van Vrouwbuurstermolen 60 jaar, de winnaarsloze Elfstedentocht van 1956

Pact van Vrouwbuurstermolen 60 jaar, de winnaarsloze Elfstedentocht van 1956

geplaatst zondag 14 februari 2016 om 11:19:51 op Schaatspeloton.nl

De iconische foto van Jeen Nauta, Jan van der Hoorn, Aad de Koning, Maus Wijnhout en Anton Verhoeven die gezamenlijk de finish van de Elfstedentocht van 1956 als eerste passeren.

De iconische foto van Jeen Nauta, Jan van der Hoorn, Aad de Koning, Maus Wijnhout en Anton Verhoeven die gezamenlijk de finish van de Elfstedentocht van 1956 als eerste passeren. (bron: Wikipedia)

In de geschiedenisboeken staat hij eenzaam tussen de andere Elfstedentochten; de winnaarsloze Elfstedentocht van 14 februari 1956. Vandaag is het 60 jaar geleden dat de schaatsers Jeen Nauta, Jan van der Hoorn, Aad de Koning, Maus Wijnhout en Anton Verhoeven het Pact van Vrouwbuurstermolen sloten en hand-in-hand over de finish reden met diskwalificatie tot gevolg. De als zesde aangekomen Jeen van den Berg kreeg de titel aangeboden maar meende daar geen recht op te hebben.

Tijdens de elfde Elfstedentocht, die op 14 februari 1956 in Friesland verreden kon worden, besloten de vijf overgebleven koplopers in de wedstrijd na een lange dag vooruit net als in de zesde Elfstedentocht van 1940 gezamenlijk als winnaars over de streep te komen. Toen het vijftal dit ook deed met een iconische foto tot gevolg besloot het bestuur van Vereniging de Friesche Elf Steden echter hen niet tot winnaar uit te roepen. De op 8 minuten als zesde aangekomen Jeen van den Berg werd door het bestuur de eerste prijs aangeboden. Maar de uittredende winnaar van de Elfstedentocht van 1954 vond dat hij daar geen recht op had waarna het vereniging besloot helemaal geen winnaar uit te roepen van de elfde Elfstedentocht die daarmee de boeken inging als de enige winnaarsloze Elfstedentocht.

Geen van de vijf eerst aankomende kon zich daarna nog tot een officiƫle winnaar kronen van de Tocht der Tochten. De eerst volgende Elfstedentocht zou de helletocht van 1963 worden. Hierin reed Aad de Koning naar de achtste plaats.

Jan van der Hoorn, die na afloop van zijn schaatscarriĆØre bekendheid geniet als schaatswinkelhouder in Ter Aar, is de laatste nog in leven zijnde deelnemer van het Pact van Vrouwbuurstermolen. Anton Verhoeven overleed 26 juli 1978, Jeen Nauta 23 februari 1986, Maus Wijnhout 14 juli 2000 en Aad de Koning 29 mei 2010. Jeen van den Berg, de 'best of the rest' op de dag van het Pact van Vrouwbuurstermolen, overleed 8 oktober 2014.

Toevoeging 15-01-2021: als onderdeel van de Dag van de Elfstedentocht is dit bericht vandaag opnieuw op social media gedeeld. In 2016 is Jan J. van der Hoorn op 85-jarige leeftijd als laatste rijder van het Pact van Vrouwbuurstermolen overleden.