Schaatspeloton.nl - Nieuws - Birgit Witte wint Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee

Birgit Witte wint Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee

geplaatst woensdag 27 januari 2016 om 14:23:07 op Schaatspeloton.nl

Birgit Witte wint Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee

Birgit Witte wint Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee (bron: Vincent Riemersma)

De Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee is gewonnen door Birgit Witte (CENNED). De 33-jarige Duivendrechtse was na de traditionele 200 kilometer op het Karinthische bergmeer de snelste in de sprint van een sterk uitgedund peloton. Daniëlle Lissenberg-Bekkering (Koga) was net als bij het Open NK goed voor de tweede plaats, terwijl Aggie Walsma (CENNED) op plaats drie het feest van haar ploeg compleet maakte.

De wedstrijd werd gekleurd door een lange vroege aanval. Na afhaken van Anneke Peters (Koga) die in eerste instantie deel uit maakte van de kopgroep reden Elma de Vries (MKBasics.nl), Ria Westenbroek (Lasaulec B.V.) en Marlies ter Bekke (Koga). Gedrieën ruim 80 kilometer aan de leiding van de wedstrijd. Het drietal bouwde de voorsprong uit tot maximaal 6 minuten waarna het peloton langzaam van de achterstand afsnoepte. Bij het ingaan van de laatste 50 kilometer, toen de voorsprong snel terugliep, liet De Vries haar vluchtgenoten achter haar en koos solo de aanval. De Meppelse kon de aanval echter niet tot de finish brengen en de finale werd bestreden door een gehergroepeerd peloton.

Uit die groep probeerde Marianne van Leeuwen (Artecef) het in de laatste 20 kilometer met een solo-aanval. De 47-jarige Amsterdamse had bij het luiden van de bel een voorsprong van 20 seconden. Maar in de slotfase werd ze teruggepakt waarna de wedstrijd uitdraaide op een sprint van een uitgedund peloton. Open Nederlands Kampioene Carla Ketellapper-Zielman (Koga) was daar niet meer bij, in de slotkilometer kwam zij met onder andere Iris van der Stelt (MKBasics.nl) ten val en kon zij zich niet in de eindsprint mengen. Het was Birgit Witte die zich vervolgens het snelste toonde van het peloton. Daniëlle Lissenberg-Bekkering greep op de tweede plaats net naast haar derde overwinning in de Alternatieve Elfstedentocht, Aggie Walsma was goed voor de derde plaats.

Het was voor Witte haar eerste overwinning in het marathonschaatsen. In haar dertien jaar op het hoogste niveau kwam de Noord-Hollandse uit de ploeg van oud-Alternatieve Elfstedenwinnares Alida Pasveer, vaak goed voor top-10 klasseringen, zelfs pas een keer eerder tot een podiumplaats.

Bekijk ook:

Niels Mesu volgt broer op als winnaar Alternatieve Elfstedentocht (27 januari 2016)
Uitslag