Schaatspeloton.nl - Nieuws - Officieel beroep Soemanta tegen NK-uitslag

Officieel beroep Soemanta tegen NK-uitslag

geplaatst vrijdag 11 januari 2013 om 22:31:09 op Schaatspeloton.nl

Lisanne Soemanta reageerde tweede kerstdag ontzet toen ze gedeclasseerd werd door de jury op het NK Marathon.

Lisanne Soemanta reageerde tweede kerstdag ontzet toen ze gedeclasseerd werd door de jury op het NK Marathon. (bron: Schaatspeloton.nl)

Marathonschaatsster Lisanne Soemanta (Beteropenhaardhout.nl) heeft vandaag haar memorie van eis ingediend tegen de uitslag van het NK Marathonschaatsen. Op tweede kerstdag werd de als eerste gefinishte Soemanta gedeklasseerd en de titel toegekend aan Rixt Meijer (Palet Schilderwerken). In de memorie vraagt de Haarlemse niet alleen om herstel van de in haar ogen onterechte deklassering, maar vooral ook om aandacht voor enkele onduidelijke en/of onrechtvaardige bepalingen in de reglementen van de KNSB.

Lisanne Soemanta blijft bij haar standpunt dat haar deklassering volstrekt onterecht was, dat de jury onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de deklassering en vervolgens ook onterecht heeft geweigerd de protesten in ontvangst te nemen en te behandelen. Voor het geval de protesten wel terecht zouden zijn geweigerd en er inderdaad geen protest mogelijk zou zijn geweest tegen deklassering, vecht Lisanne Soemanta tevens de (uitleg van) deze bepaling aan.

Lisanne Soemanta: "Het is in het belang van alle rijders en de marathonschaatssport in het algemeen dat de jury zich altijd maximaal inspant om de juiste beslissingen te nemen. Ook zou er tegen een jurybeslissing –voor zover in redelijkheid mogelijk- altijd protest aangetekend moeten kunnen worden."

Omdat de reglementen tegenstrijdig zijn, althans niet (voldoende) duidelijk aangeven welke commissie bevoegd is om het beroep te behandelen, is het beroep zowel bij de tuchtcommissie als ook bij de geschillencommissie van de KNSB ingesteld. Soemanta vraagt in de memorie van eis ook op dit punt (meer) duidelijkheid te verschaffen. Ook KNSB-directeur sport Arie Koops is op Schaatsen.nl het op dat vlak eens met Soemanta. "Het is heel goed dat er nu uitgezocht wordt wat je eraan kan doen. Daar zijn die commissies voor. Het is een vervelende situatie voor de rijdster en ook voor de KNSB. Het is daarom goed dat er een onafhankelijke partij naar kijkt." Op de website van de KNSB en sponsor KPN geeft Koops aan ook niet precies te weten bij welke commissie het bezwaar van Soemanta precies thuishoort. "Het is lastig. Ik weet niet precies wat de eis is, maar zaken omtrent de uitslag horen thuis bij de tuchtcommissie, maar zodra er sprake is van een geschil hoort dat bij de geschillencommissie. Het is nu afwachten welke commissie het ontvankelijk verklaard."

Bekijk ook:

Soemanta-kamp pleit in petitie tegen toekomstige overhaaste jurybeslissingen (29 december 2012)
Rixt Meijer Nederlands Kampioene marathonschaatsen (26 december 2012)