Schaatspeloton.nl - Nieuws - Winter zesde warmste sinds 1901

Winter zesde warmste sinds 1901

geplaatst woensdag 12 maart 2008 om 10:58:48 op Schaatspeloton.nl

Voor het begin van het seizoen plaatste wij nog het bericht dat de omstreden Britse weersvoorspeller Piers Corbyn voor deze winter de kans groot zag op een koude winter. Maar zoals we allemaal hebben gezien viel de winter opnieuw warm uit. Volgens de door de KNMI gepubliceerde cijfers is afgelopen winter de zesde warmste sinds 1901. Corbyn zat er, hoe jammer ook, ver naast.

De KNMI constateerde wel dat het gebrek aan sneeuw- en ijspret werd gecompenseerd door de zon: de winter hoort tot de vier zonnigste van de meetreeks. "Het meest opvallend was opnieuw het veel zachte weer. De Bilt berekende gemiddeld over de afgelopen drie maanden 5,1 graden tegen 3,3 normaal. Vooral januari was uitzonderlijk zacht, december en februari deden soms nog even aan de winter denken maar: december was zelfs iets te koud maar in februari sloeg de balans weer royaal naar de warme kant uit." Aldus de KNMI op hun website.

In december hadden we even te maken met een koude periode waardoor in Haaksbergen de eerste wedstrijd op natuurijs van het seizoen kon worden verreden. In deze periode, die niet lang aanhield, werd op 22 december met -9,8 graden de laagste temperatuur geconstateerd in Eindhoven.

Niet alleen Nederland had te maken met warm weer. Ook voor Scandinavië was het niet veel soeps. Een recordzachte winter met veel onstuimig stormweer leidde er onder andere toe dat de Zweedse Vikingarännet, Krogrännet, Sollentunaloppet en Jonny Nilsson Maraton en de Estse Kalevipoeg Marathon niet konden doorgaan. In Finland werd het Open Finse Kampioenschap verplaatst van het zuiden van het land naar het noorden waar het net koud genoeg was.

Bekijk ook:

Britse Weersvoorspeller: "Grote kans op Nederlands Natuurijs" (10 oktober 2007)
KNMI: Zeer zachte en zeer zonnige winter