Schaatspeloton.nl - Nieuws - Britse Weersvoorspeller: ``Grote kans op Nederlands Natuurijs``

Britse Weersvoorspeller: ``Grote kans op Nederlands Natuurijs``

geplaatst woensdag 10 oktober 2007 om 13:19:00 op Schaatspeloton.nl

Volgens de Britse weersvoorspeller Piers Corbyn is de kans behoorlijk groot dat er deze winter in Nederland op natuurijs kan worden geschaatst. Dit melde Elsevier eind september. Corbyn is geen meteoroloog zoals de Erwin Krolls en Piet Paulusma’s, maar een astrofysicus die met behulp van de zon het weer lange tijd vooruit probeert te voorspellen. Volgens onderzoek komt 75% van zijn voorspellingen uit.

Piers Corbyn is een excentrieke wetenschapper die zijn brood verdient met weersvoorspellingen voor de lange termijn. De Brit houdt bij zijn voorspellingen rekening met de cyclus van de Zon. De Zon draait in 22 jaar tijd om zijn as. Om de 11 jaar wisselen de magnetische Noord- en Zuidpool van de zon van plaats, wat volgens verschillende wetenschappers ook effect heeft hier op Aarde. Sommige wetenschappers, waaronder Piers Corbyn, gaan zelfs zo ver de wereldtemperatuurstijging aan dit systeem op te hangen in plaats van het inmiddels algemeen aanvaarde broeikaseffectmodel.

Met behulp van 154 weerpatronen uit het verleden, die om de zoveel tijd in het weerbeeld terugkeren, probeert Piers Corbyn de meteorologische instituten af te troeven. De extreem natte zomer in Groot-Brittannië werd bijvoorbeeld op basis van door het bedrijf van Corbyn al voorspeld. De extreem warme aprilmaand miste de Brit dan juist weer. Volgens de weersvoorspeller is zijn succespercentage hoger dan de KNMI's van deze wereld: "75 procent, zo is door onafhankelijk onderzoek bewezen. Niet zelden zit ik volgens mijn klanten zelfs in de buurt van de 85 procent.".

Natuurijs
Een van de weerpatronen is dat bij een zogenaamde zonneminimum (een om de 11 jaar terugkerend feit waarbij de Zon meer straling af geeft) de kans op een koude winter, en specifiek op Nederland gericht, een Elfstedentocht het grootst zijn. Met behulp van deze weerpatronen voorspelt de Brit nu dat de winter van 2008 te vergelijken zal zijn met die van 22 jaar eerder. In dat jaar, 1986, won Evert van Benthem voor de tweede maal de Friesche Elfstedentocht. Komende winter is het ook exact 11 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd gereden, toen met Henk Angenent als winnaar.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die de zon nauwgezet in de gaten houdt, voorspelt het zonneminimum, aan de hand waarvan Piers Corbyn de natuurijswinter denkt te kunnen aantonen, voor januari 2008. Een geluk voor de KNSB dat juist die maand het rustigst op de marathonschaatskalender is.

Bekijk ook:

Artikel Elsevier (deel 2)
Artikel Elsevier (deel 1)