Schaatspeloton.nl - Nieuws - Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Dames

Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Dames

geplaatst maandag 24 december 2012 om 23:29:36 op Schaatspeloton.nl

Mariska Huisman won zaterdag haar thuiswedstrijd in Hoorn. Kan zij tweede kerstdag in Utrecht haar nationale titel prolongeren?

Mariska Huisman won zaterdag haar thuiswedstrijd in Hoorn. Kan zij tweede kerstdag in Utrecht haar nationale titel prolongeren? (bron: Schaatspeloton.nl)

Woensdag, tweede kerstdag, vinden in Utrecht de KPN Nederlandse Kampioenschappen Marathonschaatsen op kunstijs plaats. In voorbereiding op het kampioenschap in de Domstad zal Schaatspeloton.nl vandaag en morgen een voorbeschouwing geven op de titelstrijd. Bij de Dames zijn er twee uitgesproken favorieten te noemen; uittredend kampioen Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) en veelwinnares van vorig seizoen Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie), maar er zijn kapers op de kust.

De Favorieten
Mariska Huisman

Soeverein leidster in de KPN Marathon Cup en de winnares van de afgelopen twee marathons,. De ene keer in een aanvalsgroepje de andere maal in de massasprint, Mariska Huisman heeft meerdere manieren om een wedstrijd te winnen, en de druk van het favoriet zijn te kunnen dragen. Huisman is de uittredend kampioene en was op in 2010 kampioene van Nederland.
Wat ook niet vergeten mag worden is dat Huisman een sterk blok om haar heen heeft dat niet ophoudt bij haar sterke ploeg Beteropenhaardhout.nl. Ook vier dames rijdend voor Steigerplank.com en Paula Mol van Team Textape+ / Runnersworld Zaandam vallen onder dezelfde organisatie als Huisman's ploeg en hebben warme banden wat de West-Friese aan potentieel acht helpers brengt, vier keer zoveel als bijvoorbeeld Foske Tamar van der Wal. Dit zou een verschil kunnen maken.

Foske Tamar van der Wal
Vorig jaar ging Foske Tamar van der Wal als de te kloppen vrouw het NK in. Tot aan dat moment had de Groningse bijna alles gewonnen, een zegereeks die ze op het NK niet kon bekronen. Dit seizoen zijn de zeges minder talrijk voor Van der Wal, maar toch was de kopvrouwe van Okkinga Communicatie drie maal de snelste. Foske Tamar van der Wal stond al eens eerder na het NK in het rood-wit-blauw, maar dit is al weer zes jaar geleden, kan ze dit succes een vervolg geven?

De schaduwfavorieten
Mocht de wedstrijd in Utrecht uitdraaien op een massasprint dan zullen Huisman en Van der Wal gedegen rekening moeten houden met Irene Schouten (Steigerplank.com). Schouten won dit seizoen twee maal, maar reed niet alle marathons vanwege langebaanambities. Daniƫlle Lissenberg-Bekkering (Renault Ladiesteam), recordwinnares en kampioen in 2008 en 2009, toonde dit seizoen aan nog steeds over een rappe aankomst te kunnen beschikken. Ook Carla Zielman (CENNED), de kampioene van 2011, mag niet worden uitgevlakt, net zoals Elma de Vries (MKBasics.nl) die in 2007 het rood-wit-blauw mocht ontvangen. De Vries won vroeg in het seizoen twee marathons, maar kwam sindsdien niet meer in de buurt van de ereplaatsen. Wel maakt ze deel uit van een sterk collectief wat twee ploegen (MKBasics.nl en Palet Schilderwerken) en in totaal acht rijdsters bestrijkt. Deze ploegen zullen het met name van de aanval moeten hebben en hebben daarin met Rixt Meijer, Erna Last-Kijk in de Vegte (beiden Palet Schilderwerken) en Mireille Reitsma (MKBasics.nl) schaduwfavorieten voor de titel.

Sterren
*** Mariska Huisman, Foske Tamar van der Wal
** Erna Last-Kijk in de Vegte, Daniƫlle Lissenberg-Bekkering, Rixt Meijer, Mireille Reitsma, Irene Schouten, Maria Sterk, Elma de Vries, Carla Zielman
* Wieteke Cramer, Lisa van der Geest, Francisca Groen, Manon Kamminga, Carien Kleibeuker, Jolanda Langeland, Margo van de Merwe, Kimberly Muusse, Bianca Roosenboom, Andrea Sikkema, Lisanne Soemanta, Iris van der Stelt, Cindy Vergeer

De Dames treden woensdag om 14:45 uur aan en rijden voor het eerst een wedstrijd over 75 ronden.

Bekijk ook:

Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Top Divisie (25 december 2012)
Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Eerste Divisie (25 december 2012)
Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Masters (24 december 2012)