Schaatspeloton.nl - Nieuws - Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Masters

Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Masters

geplaatst maandag 24 december 2012 om 17:55:32 op Schaatspeloton.nl

René van der Meulen won dit seizoen de enige landelijke Mastersmarathon. Wie wint woensdag het NK in Utrecht?

René van der Meulen won dit seizoen de enige landelijke Mastersmarathon. Wie wint woensdag het NK in Utrecht? (bron: Schaatspeloton.nl)

Woensdag, tweede kerstdag, vinden in Utrecht de KPN Nederlandse Kampioenschappen Marathonschaatsen op kunstijs plaats. In voorbereiding op het kampioenschap in de Domstad zal Schaatspeloton.nl vandaag en morgen een voorbeschouwing geven op de titelstrijd. Op welke rijders moet gelet worden in de strijd om het rood-wit-blauw. Als eerste de Masters, een categorie die niet elke dag op landelijk niveau de krachten meet, woensdag bijten zij de spits af.

De Favorieten
Rudi Groenendal, de uittredend kampioen
De uittredend kampioen. Vorig seizoen won Groenendal zowel op kunst als natuurijs de nationale titelstrijd. Dit seizoen won de Groninger pas zondag voor het eerst in de Noord-Oost Competitie, daarnaast was hij goed voor drie tweede plekken in de regionale Noord-Oost Competitie. Maar Groenendal geldt zeker als een van de favorieten om zichzelf te mogen opvolgen.

Albert Bakker, de leider in Noord-Oost Competitie
De inmiddels 56-jarige Albert Bakker was al in 2002 een keer kampioen van Nederland bij de Masters. Bakker mag de oudste favoriet worden genoemd. De Groninger gaat op dit moment aan de leiding in de regionale Noord-Oost Competitie waar hij al twee maal de sterkste was. Tijdens de landelijke Kwintus Nova Trophy reed Albert Bakker naar de derde plaats.

Arjan Bakker, de recordkampioen
De Gouwenaar Arjan Bakker mag zich met drie Mastertitels op kunstijs (in 2006, 2008 en 2009) een van de recordkampioenen noemen. In het 6-Banentoernooi van de regio West was de 53-jarige Bakker driemaal het sterkst en ook behaalde hij de Zuid-Hollandse titel.

Arnold Gaasenbeek, de leider in 6-Banentoernooi
Als jonge Master, ronde dit jaar pas de kaap van 40 jaar, geldt Arnold Gaasenbeek meteen als een van de favorieten voor de titel. Zondag won de Maarssenaar pas zijn eerste wedstrijd in het 6-Banentoernooi, waarin hij eerder al vier maal het podium beklom. Let ook op de tandem met zijn broer Robert Gaasenbeek.

Arnold Stam, de veelwinnaar in Zuid
De 44-jarige Arnold Stam mag als oud-kampioen van Nederland bij de A-rijders, in 1995 pakte de Brabander hier het rood-wit-blauw, gelden als een van de favorieten. Stam was dit seizoen al vier maal het sterkst in de Regiocompetitie Zuid, daarnaast behaalde hij de Gewestelijke Titel van Noord-Brabant/Limburg/Zeeland.

De schaduwfavorieten
De ogen mogen in Utrecht ook zeker gericht zijn op René van der Meulen, de 51-jarige Kampenaar won dit seizoen de enige landelijke Mastermarathon in Dronten. Daarnaast moet er ook gewaakt worden voor Kurt van de Nes die in de Leisure World Oost-competitie samen met de tweede kerstdag vanwege religieuze bezwaren afwezige André Klompmaker de dienst uitmaakt. Stan Nelissen was tweemaal de rapste in het 6-Banentoernooi.

Sterren
*** Albert Bakker, Arjan Bakker, Arnold Gaasenbeek, Rudi Groenendal, Arnold Stam
** André Klompmaker, René van der Meulen, Kurt van de Nes, Stan Nelissen
* Sjaak Botman, Aart van Dalen, John van Dijk, Jacob Drenth, Robert Gaasenbeek, Piet Hijlkema, Edwin Mellema, Jaap Pereboom

De Masters starten woensdag 26 december om 11:00 uur voor hun titelstrijd. 70 ronden later zal de kampioen bekend zijn.

Bekijk ook:

Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Top Divisie (25 december 2012)
Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Eerste Divisie (25 december 2012)
Voorbeschouwing NK Marathonschaatsen: de Dames (24 december 2012)