Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zonder tussensprintpunten wint Van der Wal Cup en leidt Berga

Zonder tussensprintpunten wint Van der Wal Cup en leidt Berga

geplaatst zondag 15 januari 2012 om 11:26:05 op Schaatspeloton.nl

Het is natuurlijk moeilijk een goede vergelijking te maken, wat zouden de rijders die zich in de tussensprints mengen gedaan hebben met de energie die daar voor nodig is, maar zouden dit seizoen in de KPN Marathon Cup enkel de punten aan de streep hebben geteld dan was Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) al zeker van de eindzege. Ingmar Berga (Van Werven) zou dan bij de mannen leiden.

De vraag werd de laatste weken steeds vaker gesteld; hoe kan het dat iemand 11 van 14 wedstrijden wint en niet het klassement op de naam kan schrijven? Het antwoord is simpel in de tussensprints bij de KPN Marathon Cup zijn bakken met punten te verdienen. Zonder je in deze sprints te mengen kan je de competitie niet winnen. Dat heeft Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) dit seizoen bewezen. Tel je van dit seizoen enkel de punten op de eindstreep mee dan is Foske Tamar van der Wal al zeker van de eindzege. De Grijpskerkse staat dan met 277,1 punten aan de leiding terwijl de werkelijke klassementsleidster Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) met 194,2 punten op de tweede plaats al op onoverbrugbare achterstand van 82,9 punten staat. Overigens is deze grote achterstand gedeeltelijk ook te verklaren door twee wedstrijden waar Huisman door pech en afwezigheid geen punten scoorde. Maria Sterk (Hoolwerf Heiwerken) staat met 184 punten op de derde plaats in het klassement.

Bij de mannen valt werkelijk niet te zeggen wat er gebeurt zou zijn door de tussensprintpunten. Als je alleen de punten die dit jaar op de eindstreep zijn verdiend meetelt leidt Ingmar Berga (Van Werven) met 189 punten het klassement. Crispijn Ariëns (DHW Power-play), de werkelijke eindwinnaar van de KPN Marathon Cup, volgt met 172 punten op 17 punten achterstand. Dat zou door aan te vallen in een finale wedstrijd wellicht nog te overbruggen zijn. Maar bovenal kan je zeker bij Ariëns zeggen dat de tussensprints hem waarschijnlijk punten aan de eindstreep hebben gekost. Berga's ploeggenoot Geert Plender (Van Werven) staat in dit fictieve klassement derde.

Bekijk ook:

Timmerman en Van der Wal snellen naar zege in Deventer (14 januari 2012)
Fictieve klassement Dames
Fictieve klassement Heren