Schaatspeloton.nl - Nieuws - Timmerman en Van der Wal snellen naar zege in Deventer

Timmerman en Van der Wal snellen naar zege in Deventer

geplaatst zaterdag 14 januari 2012 om 21:54:31 op Schaatspeloton.nl

Foske Tamar van der Wal pakt haar veertiende zege van het seizoen.

Foske Tamar van der Wal pakt haar veertiende zege van het seizoen. (bron: Schaatspeloton.nl)

De veertiende wedstrijd in de KPN Marathon Cup is in Deventer gewonnen door Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) en Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie). Timmerman was met een zeer snelle laatste ronde Bob de Vries en Jorrit Bergsma (beiden BAM-Univé Schaatsteam) te snel af. Van der Wal won voor klassementsleidster Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) die in Deventer twee maal ten val kwam en Wieteke Cramer (MKBascis.nl).

De wedstrijd in Deventer werd voor Mariska Huisman (Beteropenhaardhout.nl) er een van vallen en opstaan. De klassementsleidster kwam al vroeg in de wedstrijd in aanvaring met het ijs, juist op het moment dat het tempo in het peloton werd opgevoerd. Huisman moest vol in de achtervolging en leek op een moment zelfs moeite te hebben om alleen weer bij het peloton te komen. Haar ploeggenoten van Beteropenhaardhout.nl zakte namelijk niet af om de kopvrouw terug naar het peloton te brengen. Die taak werd uiteindelijk uitgevoerd door Steigerplank.com, de opleidingsploeg van Beteropenhaardhout.nl, iets waar over gediscussieerd kan worden of dit volledig volgens de reglementen is. Hoe dan ook slaagde Nele Armee en Bianca Roosenboom (beiden Steigerplank.com) er uiteindelijk wel in Huisman terug te brengen naar het peloton, waarmee ze mee kon tot aan de meet. In de tussentijd zocht Huisman echter nog een maal onvrijwillig de ijsvloer op toen ze betrokken raakte bij een valpartij van Erna Last-Kijk in de Vegte (MKBasics.nl). Dit maal kwam Huisman echter snel terug, Last-Kijk in de Vegte lukte dat niet meer. In de finale probeerde Linda Bouwens (Team De Boer RVS/Melbo International) een massasprint nog te ontlopen door solo in de aanval te gaan. Het peloton kwam echter onder leiding van Carien Kleibeuker (Okkinga Communicatie) weer terug waarna een massasprint de beslissing bracht. Hierin was Foske Tamar van der Wal (Okkinga Communicatie) zoals al zo vaak dit seizoen onklopbaar. Achter Van der Wal, die haar elfde cupzege en veertiende zege in het seizoen behaalde, kwam Huisman ondanks haar inspanningen toch knap tot de tweede plaats, Wieteke Cramer (MKBasics.nl) werd derde.

Christijn Groeneveld (BAM-Univé Schaatsteam) was na zijn zege van gisteravond in Hoorn in Deventer afwezig, net zoals veelwinnaar Arjan Stroetinga (BAM-Univé Schaatsteam). Hierdoor begon de wedstrijd eigenlijk zonder echte favoriet. Dit was te zien in de wedstrijd. Geen van de ploegen gaf ook maar enige ruimte waardoor geen aanval succesvol werd. SOS Kinderdorpen nam in het begin van de finale het heft van de massasprint in handen. De blauw-witte trein speelde de kaart van Karlo Timmerman (SOS Kinderdorpen) die het seizoen op dezelfde ijsbaan in Deventer begon met een zege maar sinds dat moment droog stond. Het BAM-Univé Schaatsteam nam de leiding echter op het laatst over waarbij Douwe de Vries (SOS Kinderdorpen) volgens de jury de BAM-trein nog hinderde en hiervoor gedeclasseerd werd met een gele kaart. Nadat BAM de sprint aantrok leek Ingmar Berga (Van Werven) het best geplaatst te zitten bij het ingaan van de laatste ronde. De Van Wervensprinter kwam echter niet verder dan een vijfde plaats, terwijl Karlo Timmerman vanuit een moeilijke positie met een zeer snelle laatste ronde van 26.6 alsnog de sprint kon opeisen. Achter Timmerman bezette Bob de Vries en Jorrit Bergsma (beiden BAM-Univé Schaatsteam) de tweede en derde plaats. Klassementsleider Crispijn Ariëns (DHW Power-play) finishte als vierde en pakte opnieuw veel punten in de tussensprints en heeft met nog een wedstrijd te gaan een voorsprong van 71 punten en kan nu wel officieus de winnaar van de KPN Marathon Cup genoemd worden.

In de Eerste Divisie moest de winnaar van gisteravond in Hoorn, Tom Schuit (Appel Beton), met een scheenblessure de strijd staken. Schuit was in de wedstrijd wel zeer actief geweest aanvallend maar slaagde er net zoals de andere aanvallers niet in een massasprint te voorkomen. Verrassend genoeg was het de Duitse gastrijder Victor Wilking die in de finale als laatste nog een ultieme poging plaatste. Wilking, die met een goede versnelling snel een redelijke voorsprong had, had echter duidelijk moeite om dit tempo lange tijd vol te houden en viel terug in het peloton. In dit peloton, dat in de voorlaatste ronde nog ontsiert werd door valpartijen, toonde Niels Mesu (Adviesburo Harry de Wolff) zich het snelst. De Zeeuw hield op de meet de verrassende Roy Mulder (Appel Beton) en klassementsleider Sjaak Schipper (Wadro) achter zich.

Bekijk ook:

Foto's
Uitslag Heren Top Divisie
Uitslag Dames Top Divisie
Uitslag Heren Eerste Divisie