Schaatspeloton.nl - Columns - Erik Valent

Erik Valent

geplaatst vrijdag 6 januari 2012 om 08:41:28 op Schaatspeloton.nl

Koen Klinkhamer

Koen Klinkhamer debuteert dit jaar in het landelijke marathonschaatspeloton. Koen, 21 jaar afkomstig uit Alkmaar en vierdejaarsstudent bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam, begon zoals zo velen als langebaanschaatser waarmee hij in 2009 nog Nederland Kampioen 5 kilometer was bij de Junioren A. Na op de langebaan zijn plezier in het schaatsen te hebben verloren vond hij vorig seizoen in het regionale 6-Banentoernooi dit plezier weer terug. Deze zomer maakte Koen met zijn ploeg Team Appel Beton de stap naar de landelijke Eerste Divisie. Koen zal vanaf 14 oktober voor Schaatspeloton.nl elke twee weken de ervaringen in zijn debuutjaar delen.

De eerste dagen dat de schaatsweek zijn intrede deed leek de schaatssport wel ten dode opgeschreven. Lege tribunes en een muisstil Thialf, alleen het gesnik van een Olympisch Kampioen over zijn mislukte seizoen was nog te horen. Wat zal de KNSB voor de ogen hebben gehad met het idee om een schaatsweek te organiseren?

Laten we gewoon elke dag één afstand wegschieten en als toetje het marathonpeloton voor hun NK ertussendoor plannen. Zo worden de nodige schaatsminuten voor het publiek ook nog opgekrikt. Cashen, cashen en cashen. Mooi niet dus. Het resultaat mocht er niet wezen en het is duidelijk dat de schaatsweek niet helemaal het gewenste resultaat heeft opgeleverd afgelopen week.

Ondanks deze mislukte poging was er wel prachtige sport te zien waarbij het aan spektakel niet ontbrak. Prachtige sport wat begon bij de dames en heren van de Top Divisie en spektakel bij het afsluitende B-peloton. Menig marathonfan zal het betreuren dat de Beetjes niet meer voorafgaand aan de A-hoofdmacht mochten rijden. Menig fan zal spijt hebben gehad dat ze niet eventjes een kijkje hadden genomen bij de Beetjes op die weggestopte woensdagavond.

Een week na dit NK weet ik zelf ook nog steeds niet hoe ik mijn vrienden en familie moet uitleggen hoe mijn NK is gegaan, laat staan dat de wedstrijd is te beschrijven op papier. Je had er simpelweg bij moeten zijn om er nog iets van te begrijpen. Het bleek een NK welke nog nooit eerder is vertoond en wat hopelijk bij deze ene keer zal blijven. Het was een spectaculair gevecht, maar trots als Beetjes mogen we toch zeker niet zijn op deze prestatie.

De dames kenden dit seizoen al een gestaakte wedstrijd met een rolstoelafloop. De heren beloften wisten dit nog net even gekker te maken met een staking, een herstart en een brancard met een enkeltje richting operatiekamer. De marathonsport blijft een contactsport en ongelukken kunnen hierbij nou eenmaal voorkomen. Maar zoals er op het NK werd omgegaan met deze situatie door enkele rijders en ook ploegleiders toont geen enkel respect voor de collega-rijders. Blijkbaar hebben Nationale titels meer waarde dan de veiligheid voor jezelf en anderen. Het enige wat ik hierover kwijt wil is dat iets meer respect tegenover je collega's in het peloton geen overbodige luxe is. Tenslotte word je van zo'n titel echt geen beter mens. Overigens wil ik hier mee niets afdoen van de winnaar, als iemand recht had op de titel dit seizoen is het Sjaak wel.

In ieder geval namens onze ploeg en ik hoop namens het gehele Beetjes peloton: Erik, ontzettend sneu dat nota bene jou dit ongeluk moest overkomen. Veel sterkte en beterschap gewenst in je herstel, hopelijk zien we je snel weer terug in het peloton.

Alle Columns van Koen Klinkhamer:

Van circustent tot colosseum (14 oktober 2011)
De wereld op zijn kop (28 oktober 2011)
Aatjes en Beetjes (11 november 2011)
Steekkarretjes en bedden met klappoten (25 november 2011)
Mass-start oftewel pupillenmarathon (9 december 2011)
Steun die polder! (23 december 2011)
Erik Valent (6 januari 2012)
Voor de wind (20 januari 2012)
Smeerkees (3 februari 2012)
De stilettorun van Venetië (17 februari 2012)
Rust! (2 maart 2012)