Schaatspeloton.nl - Nieuws - KNSB niet eens met vrijspraak Van Beek en gaat in hoger beroep

KNSB niet eens met vrijspraak Van Beek en gaat in hoger beroep

geplaatst maandag 24 april 2017 om 16:45:20 op Schaatspeloton.nl

Thom van Beek werd in 2014 Nederlands Kampioen bij de Neo-Senioren.

Thom van Beek werd in 2014 Nederlands Kampioen bij de Neo-Senioren. (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

De KNSB is het niet eens met de uitspraak van haar eigen Tuchtcommissie in de zaak van Thom van Beek en gaat hiertegen in hoger beroep. Dit laat de schaatsbond vanmiddag weten in een persbericht, waarin ondanks de brede bekendheid van de zaak toch opvallend genoeg op geanonimiseerde vorm over 'marathonschaatser Van B.' wordt gesproken. De tuchtcommissie sprak afgelopen vrijdag Van Beek op procedurele gronden vrij van de aanklacht van dopinggebruik.

"Op 10 januari 2016 werd marathonschaatser Van B. tijdens de KPN Marathon Cup 14 geselecteerd voor een dopingcontrole. De uitslag van deze controle wees op de aanwezigheid van synthetisch EPO. Daarop werd de schaatser op grond van het KNSB Dopingreglement door de schaatsbond een ordemaatregel opgelegd en bij de Tuchtcommissie een klacht ingediend tegen de schaatser." Aldus de KNSB in haar bericht. "Een contra-expertise bevestigde de eerder gevonden uitslag. In de verdere procedure heeft de schaatser niet kunnen aantonen dat er sprake was van een onjuist analyseresultaat."

"Na zittingen op 28 april en 7 november 2016 besloot de Tuchtcommissie op 20 december bij tussenuitspraak een onafhankelijke deskundige te benoemen. Deze onafhankelijke deskundige moest nader onderzoek gaan doen of de analyse van de urinemonsters was uitgevoerd in overeenstemming met de daarvoor vastgestelde eisen." Beschrijft de schaatsbond de omstandigheden. "De KNSB en de schaatser gehoord hebbende werd op 16 februari jl. een deskundige benoemd. De Dopingautoriteit werd daarbij opgedragen het laboratoriumdossier af te geven aan deze deskundige, zodat deze het onderzoek zou kunnen uitvoeren. De Dopingautoriteit weigerde echter om deze aanvullende stukken over te dragen, aangezien er geen enkele verplichting bestaat om additionele informatie te verstrekken."

Hierop besloot de tuchtcommissie Thom van Beek vrij te spreken.

Bekijk ook:

Thom van Beek
Na veertien maanden vrijspraak voor Thom van Beek (24 april 2017)
Thom van Beek test positief op EPO (30 maart 2016)