Schaatspeloton.nl - Nieuws - Thom van Beek test positief op EPO

Thom van Beek test positief op EPO

geplaatst woensdag 30 maart 2016 om 20:51:01 op Schaatspeloton.nl

Bij een dopingcontrole is Thom van Beek positief getest op EPO.

Bij een dopingcontrole is Thom van Beek positief getest op EPO. (bron: Archief Schaatspeloton.nl)

Bij een dopingcontrole is Thom van Beek positief getest op EPO. Dat heeft de schaatsbond KNSB vanavond laten weten. Zowel in de A- als de B-staal van het urinemonster van de Zuid-Hollander zijn sporen gevonden van recombinante human erythropoetin (rh-EPO). Naar nu blijkt is 11 februari al een zogenoemde ordemaatregel opgelegd aan Van Beek die na die datum ook niet meer in Zweden, Assen en bij de KPN Marathon Cup Finale in actie kwam. De schaatsbond heeft inmiddels aangifte gedaan bij de tuchtcommissie van de KNSB.

"De KNSB staat voor eerlijke, integere en gezonde sport en is te allen tijde tegen het gebruik van doping. De KNSB neemt deze zaak zeer serieus en heeft Van Beek op 11 februari 2016 een ordemaatregel opgelegd." zo laat de bond weten in hun persbericht waarin zijn aangeven de uitspraak van de tuchtcommissie van de KNSB af te wachten.

Overgang LottoNL-Jumbo van de baan
Afgelopen week werd bekend dat de overgang van Thom van Beek naar de langebaanformatie LottoNL-Jumbo af was geketst vanwege 'een medisch probleem'. De kans lijkt aanwezig dat dit medische probleem de positieve test is die vandaag naar boven komt. Dit seizoen won Van Beek onder andere zilver bij het NK Mass-start en reed hij naar podiumplekken tijdens de Cupwedstrijden in Enschede, Leeuwarden, Den Haag en Heerenveen. Na terugkomst van de Weissensee eindigde Van Beek als negende bij de KPN Marathon Cup maar zegde hij met griep af voor de KPN Grand Prix in Zweden. Daarna kwam hij niet meer in actie in de KPN Marathon Cup waar hij op dat moment nog als derde geplaatst stond. Naar nu blijkt is dat dus omdat de KNSB hem 11 februari een voorlopige schorsing heeft opgelegd.

In reactie op het bekend worden van de positieve test zegt Thom van Beek: "De melding dat ik als schaatser bij een dopingzaak betrokken ben geraakt is correct. Ik ben oprecht verbijsterd en heb geen EPO gebruikt, nu niet en ook in het verleden niet. Ik ben mij er overigens van bewust dat ik met deze uitspraak de schijn tegen mij heb, in het verleden zijn er sporters geweest die eerst hebben ontkend en waarbij later toch doping gebruik is vastgesteld. Ik zal er dan ook alles aan doen wat in mijn macht ligt om de oorzaak te achterhalen en te bewijzen dat ik onschuldig ben. Onderzoeken met gerenommeerde wetenschappers op doping gebied zijn inmiddels gestart. Ik voel mij gesterkt door dopingzaken uit het verleden, zoals die van de Belgische triatleet Rutger Beke, die eerder hebben aangetoond dat een beschuldiging van EPO gebruik toch geleid heeft tot een onvoorwaardelijke en onberispelijke vrijspraak. Uiteraard respecteer en onderschrijf ik de doping regels in Nederland en ben ik voorstander van dopingvrije sportbeoefening."

Bekijk ook:

Thom van Beek
LottoNL-Jumbo laat Thom van Beek terugkeren op de langebaan (8 februari 2016)