Schaatspeloton.nl - Nieuws - Soemanta-kamp pleit in petitie tegen toekomstige overhaaste jurybeslissingen

Soemanta-kamp pleit in petitie tegen toekomstige overhaaste jurybeslissingen

geplaatst zaterdag 29 december 2012 om 14:15:50 op Schaatspeloton.nl

Lisanne Soemanta reageerde woensdag ontzet toen ze gedeclasseerd werd door de jury op het NK Marathon.

Lisanne Soemanta reageerde woensdag ontzet toen ze gedeclasseerd werd door de jury op het NK Marathon. (bron: Schaatspeloton.nl)

De ploegleiding van Beteropenhaardhout.nl pleit na de declassering van Lisanne Soemanta afgelopen woensdag bij het Nederlands Kampioenschap tegen overhaaste jurybeslissingen.
Ze doen dit in een petitie rondgestuurd aan marathonrijders en ploegleiders. Het Soemanta-kamp geeft specifiek aan dat de petitie niet bedoeld is om de declassering terug te draaien en geeft aan daar op andere manieren voor te gaan vechten.

Lisanne Soemanta werd woensdag gedeclasseerd vanwege onreglementair finishen na afloop van het NK waar ze als eerste de streep passeerde. Hierover ontstond discussie, zeker toen later uit tv-beelden bleek dat de Haarlemse niet poogde een spagaatfinish te maken waar de regel oorspronkelijk voor is opgesteld. In de petitie geeft de ploegleiding van Beteropenhaardhout.nl aan na de wedstrijd geen enkele mogelijkheid is geboden bezwaar aan te tekenen. Ook werd het volgens de petitie de ploegleiding niet toegestaan de finishbeelden terug te zien en was de scheidsrechter niet beschikbaar voor nadere uitleg aan de ploeg. Rijders en ploegleiding wordt gevraagd de petitie te tekenen ronde de twaalfde KPN Marathon Cupwedstrijd vanavond in Enschede.

De petitie:
"Beste marathonrijders en ploegleiding,

Zoals jullie weten is Lisanne Soemanta afgelopen woensdag op het NK Marathon gedeclasseerd op grond van een onreglementaire finish. Een jury beslissing die haar heel duur is komen te staan. De declassering heeft haar namelijk de Nederlandse titel gekost. Bij het terug zien van de beelden is (voor ons) duidelijk te zien dat haar val wordt veroorzaakt doordat ze met de punt van haar schaats in het ijs prik. Dit in tegenstelling tot het oordeel van de jury, waarin Lisanne moedwillig haar schaats naar voren duwt met als doel om eerder te finishen en door deze actie ten val komt.

Wat ons het meeste steekt in de hele situatie is dat het jury oordeel binnen een tijdsbestek van 2 minuten heeft plaatsgevonden. De hoofdscheidsrechter heeft tegenover schaatsen.nl verklaard dat hij eigenlijk niet eens de beelden hoefde terug te zien, maar dit toch nog "even" heeft gedaan. Onze mening is dat een oordeel over winst of verlies niet "even snel" gemaakt mag worden. Zeker niet bij een belangrijk toernooi als het Nederlands Kampioenschap. Nadat de jury haar besluit kenbaar maakte is onze ploeg geen enkele mogelijkheid geboden om bezwaar in te dienen. Het bekijken van de finishbeelden werd ons geweigerd en ook de scheidsrechter was niet beschikbaar voor nadere uitleg.

De reden van deze brief is om jullie te vragen een petitie te ondertekenen.
Een petitie tegen overhaaste jurybeslissingen. Tijdens afgelopen NK was Lisanne de gedupeerde, maar een volgende wedstrijd kan hetzelfde voorvallen bij wie dan ook uit het peloton. Onze hoop is dan ook dat deze petitie gaat leiden tot discussie. Discussie tussen de rijders, ploegleiding en de KNSB. Hoe we het "probleem" van overhaaste beslissingen kunnen oplossen.

Een petitie om de declassering van Lisanne terug te draaien is dit niet. Al is dat absoluut wel iets waar we als team voor gaan vechten. Wat wij van jullie vragen is om een krabbetje te zetten, om op die manier aan de KNSB te laten blijken dat de huidige manier van beoordelen niet bij ons niveau van wedstrijdsport thuis hoort. Vanavond voor aanvang van de wedstrijd wordt er een lijst opgehangen aan de binnenkant van de deur van de kleedkamers. Mocht je om wat voor reden dan ook niet willen tekenen dan is dat uiteraard prima, maar op den duur zullen we er allemaal beter van worden als de KNSB wakker wordt geschud.

Alvast bedankt!

Ploegleiding BOHH"

Bekijk ook:

Rixt Meijer Nederlands Kampioene marathonschaatsen (26 december 2012)