Schaatspeloton.nl - Nieuws - Elfstedenwinnaar Piet Keijzer overleden

Elfstedenwinnaar Piet Keijzer overleden

geplaatst zondag 20 juli 2008 om 23:58:15 op Schaatspeloton.nl

Piet Keijzer in 1940 als winnaar van de Elfstedentocht

Piet Keijzer in 1940 als winnaar van de Elfstedentocht (bron: Uit het album van de Familie Keijzer)

Elfstedentochtwinnaar Piet Keijzer is zaterdag 19 juli in zijn woonplaats Leersum geheel onverwachts overleden. De winnaar van de tocht der tochten van 1940 werd thuis onwel, mogelijk door een hartstilstand. Hij zou dit jaar 90 jaar zijn geworden. Piet Keijzer, die na het ‘Pact van Dokkum’ de zege deelde met 4 vluchtgenoten, was later in 1946 ook Nederlands Allround Kampioen.

Piet Keizer maakte in 1940 deel uit van een van de bijzonderste ontknopingen van de Friese Elfstedentocht. In dat jaar werden 5 rijders tot winnaar uitgeroepen van de monstertocht. De 5 rijders (naast Piet Keijzer, Auke Adema, Cor Jongert, Sjouke Westra en Dirk van der Duim) hadden besloten een niet aanvalspact af te sluiten voor de finale van de Elfstedentocht, mede omdat de finish vanwege sneeuwval moeilijk bereikbaar was.

Auke Adema begon met de finishdoek in zicht echter te sprinten waarna Piet Keijzer de sprint won. Het Elfstedenbestuur besloot echter toch alle vijf de rijders als winnaar uit te roepen. Later vertelde Piet Keijzer in 2002 over de finale van de tocht:

"Adema begon te sprinten en daarmee was de afspraak verbroken. Ik kwam als eerste over de streep en was winnaar, maar het Elfstedenbestuur heeft altijd een alfabetische volgorde van onze namen aangehouden. Dat heb ik nooit terecht gevonden en nu heeft het bestuur mijn visie daarin gevolgd en onze namen in volgorde van binnenkomst in de uitslag gezet. Dat is niet meer dan terecht."

Na de Elfstedentocht van 1940 werd het onmogelijk om meerdere winnaars te benoemen. Jeen Nauta, Jan van der Hoorn, Aad de Koning, Anton Verhoeven en Maus Wijnhout die in 1956 gezamenlijk over de eindstreep kwamen werden uit de uitslag geschrapt en werd er geen winnaar uitgeroepen.

Naast zijn succes in de Elfstedentocht won Piet Keijzer in 1946 de Nederlandse Allround Titel. De schaatsvereniging Hard Gaat-Ie uit Keijzer's dorp De Lier heeft de afgelopen jaren hun bekendste lid geëerd met de Piet Keijzer Bokaal. Deze regionale marathon maakte onderdeel uit van de gewestelijke competitie op de Haagse Uithof. Afgelopen jaar reikte Piet Keijzer nog zelf deze marathonbokaal uit.

Bekijk ook:

Over het Pact van Dokkum