Schaatspeloton.nl - Nieuws - Winst Hekman na diskwalificatie Contin vanwege ongeoorloofde steun in finale

Winst Hekman na diskwalificatie Contin vanwege ongeoorloofde steun in finale

geplaatst zaterdag 16 januari 2016 om 22:04:43 op Schaatspeloton.nl

Bob de Vries blijft ondanks waarschuwing van de scheidsrechter Alexis Contin steunen na het ingaan van de laatste drie ronden. Dit leidt tot diskwalificatie en de winst van Gary Hekman in KPN Marathon Cup 15.

Bob de Vries blijft ondanks waarschuwing van de scheidsrechter Alexis Contin steunen na het ingaan van de laatste drie ronden. Dit leidt tot diskwalificatie en de winst van Gary Hekman in KPN Marathon Cup 15. (bron: Schaatspeloton.nl)

Gary Hekman (Team Van Werven) heeft in Heerenveen de vijftiende KPN Marathon Cup op zijn naam geschreven. Hij deed dit nadat Alexis Contin (Royal A-ware/Fonterra) gediskwalificeerd was vanwege het ontvangen van ongeoorloofde steun van de afgezakte Bob de Vries (Royal A-ware/Fonterra). Sinds dit seizoen is dit in de laatste drie ronden niet meer toegestaan. Fabio Francolini (Schaatsteam Bouw & Techniek) mocht als tweede naar het podium, Sjoerd den Hertog (CRV-Interfarms) werd derde.

Het verhaal van de wedstrijd gebeurde in Thialf in de laatste ronden. Na een behoudende wedstrijd was het Frank Vreugdenhil (Okay Fashion & Jeans) die met zo'n 10 ronden te gaan de aanval koos. Alexis Contin reageerde en Okay liet ploeggenoten afzakken om Vreugdenhil te helpen. Na het aansluiten van Contin was het ook Bob de Vries die zich liet afzakken om zijn ploeggenoot te helpen. Hij deed dit toen het rondenbord al gevaarlijk richting de laatste drie ronden tikte waarin hulp voor ploeggenoten sinds dit seizoen niet meer is toegestaan. Vreugdenhil's laatst overgebleven steunpion Leander van der Geest haakte na aandringen van de jury net voor het ingaan van de laatste drie ronden af bij de kopgroep. Iets wat Bob de Vries niet deed. De uittredend cupwinnaar bleef Contin steunen en samen losten zij Vreugdenhil en kon de Fransman naar zijn eerste zege van het seizoen rijden. Hier stak de jury echter een stokje voor. Zowel De Vries als Contin werden gediskwalificeerd waardoor de wedstrijd beslist werd in de pelotonssprint vlak achter Contin. Die werd gewonnen door Gary Hekman die op de meet Fabio Francolini en Sjoerd den Hertog klopte.

Na afloop van de wedstrijd erkend Bob de Vries overigens ook persoonlijk de toegevoegde regel in het reglement niet gekend te hebben. Om balend op de weg terug naar de kleedkamer er bij aan te sluiten "Jammer dat het zo moet lopen, helemaal omdat ook zonder mijn steun Alexis de wedstrijd misschien wel gewonnen had. Hij reed sterk."

Bekijk ook:

Uitslag