Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zege in Amsterdam voor Douwe de Vries en Danielle Bekkering

Zege in Amsterdam voor Douwe de Vries en Danielle Bekkering

geplaatst zaterdag 17 januari 2009 om 22:05:59 op Schaatspeloton.nl

Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) komt in Amsterdam als winnares over de eindstreep.

Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) komt in Amsterdam als winnares over de eindstreep. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Amsterdam hebben Douwe de Vries (Adformatie) en Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) de twaalfde Essent Cupwedstrijd gewonnen. De Vries kwam na 100 ronden solo over de streep. Bekkering won de sprint van een beperkte kopgroep. Bij de Dames nam Mariska Huisman (Viks Parket) na hectisch juryberaad de leiding in het klassement over van Maria Sterk (DSB Bank).

Douwe de Vries pakt eindelijk eerste zege
De Top Divisiewedstrijd was er op de Jaap Edenbaan eentje voor de aanvallers. De eerste serieuze aanval met Koos Kortekaas (Vlasman) en Youke Hoogenveen (Schuurman Schoenen) kreeg niet de ruimte. Een aanval in de tweede helft van de wedstrijd wel. Acht rijders dubbelde het peloton en wisten dat zij gingen strijden om de dagzege. In de kopgroep wel klassementsleider Bob de Vries (BAM Schaatsteam), maar niet de nummer twee van het klassement, Cédric Michaud (Nefit HR Ketels). Bob de Vries is nu met de laatste wedstrijd in Utrecht te gaan absoluut zeker van zijn tweede eindzege in de Essent Cup.

In de finale was het vervolgens Douwe de Vries (Adformatie) die de aanval zocht. Solo kwam de rijder, die zich al de hele wedstrijd zich opvallend aanvallend toonde, aan kop te liggen. De Adformatierijder, die ondanks vele podiumplekken nog nooit een wedstrijd op het hoogste niveau op zijn naam kon schrijven, werd niet meer teruggepakt en kwam zegevierend over de eindstreep. Achter Douwe de Vries kwam Yoeri Lissenberg (Foekens), net als verleden week in Eindhoven, als tweede over de meet. Karlo Timmerman won enkele meters achter Lissenberg de sprint van de rest van de kopgroep.

Daniëlle Bekkering snelste, strijd Sterk-Huisman steeds spannender
Bij de Dames stond de wedstrijd in het teken van een vroege neutralisatie en de tweestrijd tussen klassementsleidster Maria Sterk (DSB Bank) en haar uitdaagster Mariska Huisman (Viks Parket). De vroege neutralisatie ontstond na een ernstige valpartij waar Karin Bakker (Viks Parket) en Birgit Witte (Foekens) de slachtoffers waren. Birgit Witte liep hierbij een diepe snijwond op aan haar vingers. Hiervoor werd zij naar het AMC-ziekenhuis vervoerd waar zij direct geopereerd werd om schade aan pezen en zenuwen te herstellen. Karin Bakker maakte een valpartij die nog het meest te vergelijken was met die waar Rutger ter Laak enkele weken geleden, ook in Amsterdam, een dubbele enkelbreuk opliep. Ook Bakker werd afgevoerd, zij naar het OLV-ziekenhuis, waar een scheur in het bot werd geconstateerd. Om de rijdsters te kunnen helpen werd de wedstrijd enige tijd stilgelegd.

Toen de wedstrijd werd herstart ontbrande de strijd om het Gouden pak tussen Maria Sterk en Mariska Huisman. In de tussensprints liep Mariska Huisman, die het nu dus zonder haar enige ploeggenote moest zien te redden, de achterstand op Maria Sterk in waardoor in de eindsprint bepaald zou worden wie het Gouden pak uitgereikt zou krijgen. Voordat dit zover was ontsnapte in de finale een kopgroep van vijf vrouwen. In de laatste ronde nog dusdanig ingelopen dat de aankomst op een massasprint leek. Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen), die deel uitmaakte van de kopgroep, won soeverein de eindsprint en pakte zo de zege. Achter Bekkering finishte de snel vanuit het peloton opgekomen Chris Witty (Landjuweel) als tweede, terwijl kopgroeplid Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) de derde plek opeiste.

Daarmee was de wedstrijd in Amsterdam nog niet voorbij. De laatste aankomst was zoals gezegd bepalend voor de leiderstrui. Terwijl de jury overlegde aan de aankomst leek Mariska Huisman er zeker van te zijn het goud te hebben verdiend. De jury dacht daar echter anders over en liet Maria Sterk huldigen als leidster. Op die beslissing kwam de jury later nadat de huldiging voorbij was echter terug. De jury had een rekenfout gemaakt niet Maria Sterk maar Mariska Huisman staat met nog een wedstrijd te gaan met een punt voorsprong aan de leiding van het klassement.

Tom Jelte Slagter pakt Eerste Divisiezege
Ook in de Eerste Divisie waren het de aanvallers die werden beloond. Tom Jelte Slagter (Clafis/JB) en Thijs Smit (Goesting Events) pakte gezamenlijk een ronde voorsprong. In aanloop naar de schiftingssprint, 20 ronden voor het eind, kwam klassementsleider Peter Nauta (Schaatsploeg Bolsward) ten val. Hierdoor miste hij de laatste twintig rijders maar zijn voorsprong in het klassement was dusdanig stevig dat deze niet in het gevaar kwam. Ook doordat nummer twee in het klassement, Klaas de Weerd (Dorcas Hulp), als 31e finishte en de laatste twintig miste. In de strijd om de laatste podiumplek ontsnapte DJ Nation uit het peloton om met ruime voorsprong de derde plek te pakken. Vervolgens was de strijd om de dagzege daarna eigenlijk al beslist. Slagter, die in de ontsnapping eigenlijk al de sterkste leek, nam een voorsprong die hij alleen nog maar uitbreidde. Voor het eerst won Slagter een wedstrijd op nationaal niveau.

KNSB reikt toch Gouden Trui uit aan Mariska Huisman
Na de Eerste Divisiewedstrijd werd er door de KNSB nog tijd gevonden om de klassementsvergissing bij de Dames recht te zetten. Nadat eerder Maria Sterk nog het Gouden pak mocht aantrekken kreeg nu Mariska Huisman haar eerste Gouden leiderstrui om de schouders. De vergissing bleek te zijn ontstaan door een fout in de database waar de uitslagen bij elkaar worden opgeteld. Dat systeem gaf foutief Maria Sterk als leidster weer.

Bekijk ook:

Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Dames
Uitslag Top Divisie