Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bob de Vries en Sandra ’t Hart winnen Eendaagse van Ankeveen

Bob de Vries en Sandra ’t Hart winnen Eendaagse van Ankeveen

geplaatst maandag 12 januari 2009 om 23:12:52 op Schaatspeloton.nl

Sandra 't Hart is in de slotfase van de damesmarathon op weg naar de zege in Ankeveen.

Sandra 't Hart is in de slotfase van de damesmarathon op weg naar de zege in Ankeveen. (bron: TIMS ProSkateShots)

In Ankeveen hebben Bob de Vries (BAM Schaatsteam) en Sandra ’t Hart (Landjuweel) de rit in lijn van de natuurijsklassieker gewonnen. Aangezien de Tweedaagse door de dooitemperaturen was ingekort tot een Eendaagse waren Bob de Vries, die ’s ochtends al de proloog in Ankeveen op zijn naam schreef, en Sandra ’t Hart ook de winnaar van de nu Eendaagse van Ankeveen.

Sandra 't Hart winnares van Ankeveen
De dames reden in Ankeveen, door de afgelasting van de tweedag, maar een wedstrijd. Lange tijd was Anniek ter Haar (Aavas Groep) in de aanval tot zij in de finale werd teruggepakt door een grote groep achtervolgers met daarin snelle namen. De strijd om de zege leek dus te gaan uitdraaien op een sprint van deze groep, maar daar wilde Sandra 't Hart (Landjuweel) niet op wachten. De voormalig langebaanschaatsster ging solo in de aanval. Het lukte de achtervolgende groep niet om terug te komen en op de streep had 't Hart een voorsprong van 50 meter, genoeg om zich winnares te noemen van de eerste damesklassieker in twaalf jaar. Achter 't Hart sprintte Elma de Vries (DSB Bank) naar de tweede plaats. De Meppelse, afgelopen weekend actief bij het EK Allround, verwees Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) naar de derde plaats. Jolanda Langeland (Steenbergen Fietsen) en Mariska Huisman (Viks Parket) waren goed voor de vierde en vijfde plek. Nederlands Kampioene Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) miste de slag en finishte in Ankeveen pas als negentiende.

Ankeveense hattrick voor Bob de Vries
Bij de Heren begon Bob de Vries (BAM Schaatsteam), na zijn ochtendzege in de proloog, in het Oranje leiderspak aan de marathon. De marathon was van 80 kilometer tot 100 kilometer verlengt omdat de Tweedaagse, die oorspronkelijk een Driedaagse is, vanwege het dooiweer werd ingekort tot een Eendaagse. Na afloop van de wedstrijd zou dus bekend zijn wie de eindwinnaar zou worden. In de tussentijd waren in tussensprints en op de eindstreep bonificatiesecondes te verdienen waardoor zelfs als het peloton gesloten zou aankomen het nog niet zeker was dat Bob de Vries de eindzege zou halen.

Tristan Loy (Adformatie) profiteerde nog het meest van de bonificatieseconden. De Fransman, die tijdens de marathon wat extra tijd meepikte, stond zelfs even virtueel aan de leiding na de vijfde plaats in de proloog. Loy maakte onderdeel uit van de kopgroep van zeven rijders, naast Loy bestaand uit Cédric Michaud (Nefit HR Ketels), Ingmar Berga (DSB Bank), Martijn Bovenmars (Vlasman), Ruud Aerts (Foekens), René Ruitenberg (Safan) en Bob de Vries, die na 102 kilometer gingen sprinten om de zege in de rit in lijn.

Bob de Vries liet hierbij niets aan twijfel over. De Vries sprintte naar een duidelijke zege waardoor hij ook de Unox Eendaagse van Ankeveen op zijn naam schreef. Cédric Michaud en Ingmar Berga eindigde achter de Haulenaar op de tweede en derde. Hiermee verdiende Michaud na zijn vierde plek in de proloog de tweede plek in het eindklassement. Berga, 's ochtends nog tweede in de proloog, vond zichzelf in de eindrangschikking terug op de derde plaats. Tristan Loy finishte achter Ruitenberg en Aerts als zesde en miste zo het podium net op één seconde.

Bekijk ook:

Bob de Vries snelste in Proloog Tweedaagse van Ankeveen (12 januari 2009)
Uitslag Heren
Uitslag Dames