Schaatspeloton.nl - Nieuws - Richard Louman wint Amstelbocht Marathon

Richard Louman wint Amstelbocht Marathon

geplaatst zondag 11 januari 2009 om 17:53:22 op Schaatspeloton.nl

In en om Ouderkerk aan de Amstel is de Amstelbocht Marathon gewonnen door regionaal C-rijder Richard Louman. De Amsterdammer was na bijna 40 kilometer op de rivier de Bullewijk sterker dan Bart Jan van Barneveld en de eerste Master Hayo van der Werff. Louman won de sprint van de kopgroep. Lees hier onder het verslag van IJsclub De Amstelbocht.

Schitterende Natuurijswedstrijd in Ouderkerk gewonnen door Richard Louman
In en om Ouderkerk aan de Amstel ligt veel natuurijs. Combineer dat met een actieve schaatsclub en dan heb je wedstrijden op natuurijs. IJsclub De Amstelbocht is zo'n actieve vereniging met oog voor recreatie- en wedstrijdsport. Na de marathon op de Ouderkerkse ijsbaan vorige week zondag stond zondag 11 januari 2009 op de dag af precies 12 jaar na de vorige editie weer een marathon op de rivier de Bullewijk op het programma. Een parcours van 3 km dat door de A-klasse (C – rijders en Masters) 13 keer gerond moest worden en door de B-klasse (C3/M3, dames en clubrijders) 8 maal. In beide categorieën stonden pelotons van ruim veertig man aan de start. Het ijs was zeer goed maar de opstekende zuidenwind maakte het af en toe nog lastig.

In het hoofdnummer waren er vanaf het vertrek vluchtpogingen waardoor de koers meteen hard werd gemaakt. Na 1/3 van de koers ging Ivo Ruiter uit Landsmeer serieus op avontuur en Stan Nelissen (Ouderkerk aan de Amstel) en Bart Jan van Barneveld (Weesp) roken het gevaar. Daarachter werd enige tijd gekeken totdat Richard Louman solo het gat van 20 seconden wist te overbruggen. Enkele kilometers later ontstond een achtervolgende groep van vier met Hayo van der Werff, Jan Hubert, thuisrijder Auke Broex en Arno Hoekstra. Toen Hubert in zijn gekende stijl nog een tandje bijzette moesten Broex en Hoekstra de rol lossen en alleen Van der Werff kon met Hubert aansluiting krijgen bij de kopgroep. In het peloton werd een strak tempo gereden, maar de kopgroep liep uit naar een voorsprong van meer dan een minuut. In de finale wist de sterke Richard Louman uit Amsterdam naar de zege te sprinten en een zeer fraaie overwinning bij te schrijven die hij hopelijk niet 12 jaar hoeft te koesteren.

Bart Jan van Barneveld won de sprint voor de 2e plaats voor Hayo van der Werff (1e Master) uit Landsmeer. Amstelbochter Cor van Blaaderen won de sprint voor de 7e plaats, voor zijn clubgenoten Arno Schrama (uittredend titelhouder) en Jan Wolffenbuttel.

In de B-klasse was er ook een bekende naam op het podium: wielerprof Jens Mouris maakte zijn trainingskilometers deze keer op het ijs en won met ruime voorsprong op Piet van Leeuwen uit Ouderkerk en Gé van Wees uit Abcoude. Judith Rem was als 7e de beste dame van het stel.

Bij de finish was er inmiddels veel (schaatsend) publiek en rijders en toeschouwers waren allen zeer positief over dit evenement waarmee De Amstelbocht heeft aangetoond op eenvoudige wijze mooie wedstrijden te kunnen organiseren. Spijtig dat andere ijsclubs de voorkeur hebben gegeven aan andere (toer-) activiteiten waardoor de natuurijskalender toch wel erg karig is (geweest) in deze vorstperiode.