Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jorrit Bergsma en Carla Zielman winnen in Eindhoven

Jorrit Bergsma en Carla Zielman winnen in Eindhoven

geplaatst zaterdag 10 januari 2009 om 20:48:36 op Schaatspeloton.nl

Op het kunstijs van de Genneper Parken hebben Jorrit Bergsma (PE People) en Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) de elfde etappe in de Essent Cup op hun naam geschreven. Bergsma bleef als vluchter in de finale net de snelopkomende sprinters Yoeri Lissenberg (Foekens) en Roy Boeve (Safan) voor. Zielman toonde na haar Nederlandse titel op natuurijs opnieuw aan ook op kunstijs te kunnen winnen.

Carla Zielman wint ook op kunstijs
Bij de Dames ging rond de tweede sprintserie een omvangrijke groep in de aanval. De groep van 20 dames slaagde er uiteindelijk in het peloton op een ronde te zetten. Hiermee werd de laatste puntensprint er een waarin klassementsleidster Maria Sterk (DSB Bank) en haar uitdaagster, Mariska Huisman (Viks Parket), nog een laatste keer hun krachten konden meten. Beide rijdsters zaten niet bij de groep die rond waren gegaan en moesten dus 15 ronden voor het eind afsprinten. Deze sprint werd gewonnen door Huisman en daarmee liep ze in totaal 2 punten in op Sterk, waardoor het verschil nu nog 5 punten is.

In de finale probeerde als eerste Karin Maarse (DSB Bank) onsuccesvol de aanval te kiezen. Later volgde, de ook aanvallende, Erna Kijk in de Vegte (Landjuweel) en Yvonne Spigt (Foekens) hetzelfde lot. Een sprint bepaalde dus de winnares van de etappe in Eindhoven. Het was hierbij Carla Zielman die na haar Nationale titel op de Oostvaardersplassen opnieuw aantoonde ook op kunstijs te kunnen winnen. De Steenwijkerwoldse was met Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) de nationale kampioene op kunstijs te sterk af. Achter de twee kampioene eindigde Andrea Sikkema (Van der Wiel) als derde, waarmee het podium dezelfde bezetting had als donderdag tijdens het NK op natuurijs.

Jorrit Bergsma verschalkt sprinters
Ook in de Top Divisie ging een grote groep in de rondte. Negentien heren gingen vroeg in de wedstrijd in de aanval en kregen de ruimte. Ook hier waren de strijders om het eindklassement niet in de kopgroep vertegenwoordigd. Douwe de Vries (Adformatie) was met zijn vierde plaats in het klassement de best geklasseerde aanvaller. Omdat de kopgroep die een ronde pakte bestond uit negentien heren was er in de schiftingssprint op 20 ronden van de streep nog een plek te verdienen.

Bob de Vries (BAM Schaatsteam) won deze sprint en trok direct door om te proberen de ronde achterstand op de negentien andere rijders ongedaan te maken. Dit lukte niet echt en toen vervolgens Bertjan van der Veen (BAM Schaatsteam) en Jeroen de Vries (DSB Bank) vanuit de groep van negentien in de aanval ging liet Bob de Vries zich afzakken om zijn ploeggenoot te helpen. Deze actie slaagde echter niet en het tweetal viel, nadat Bob de Vries tien ronde voor het eind vanwege zijn achterstand moest ‘afsprinten', terug in de grote groep.

In de finale tien ronde probeerde nog enkele rijders de aanval te zoeken maar geen van hen kwam ver totdat Jorrit Bergsma de aanval koos. Bergsma, na lange tijd van lichamelijke ongemakken pas kort weer terug in het peloton, nam snel een forse voorsprong. Achter de Fries werd gekeken naar elkaar en met de bel had Bergsma nog een voorsprong van een vijftig meter. De sprintende groep kwam snel dichterbij en op de streep was het verschil miniem maar Jorrit Bergsma won zijn tweede wedstrijd. Op enkele centimeters strandde Yoeri Lissenberg op de tweede plaats, Roy Boeve was goed voor plek drie.

Pascal Briand wint in Eerste Divisie
In de Eerste Divisie slaagde vlak voor de schiftingssprint een drietal erin het peloton op een ronde te zetten. Pascal Briand, Johan Bakker (Groenehartsport.nl) en Frederik Nauta (Schaatsteam Bolsward) waren al een tijd in de aanval. Klassementsleider Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward) vond het goed en probeerde met afstopwerk de kopgroep met daarin zijn broer aan een ronde voorsprong te helpen. Dit slaagde dus.

In de finale was het een spelletje van wie kan het langst wachten. De rijders gingen zowat in een surplace over de baan en probeerde de ander er toe aan te zetten om de eerste versnelling te plaatsen. Het was met nog een ronde te gaan Johan Bakker die als eerste aanging. De Rijnsburger zag echter op 200 meter van de streep Pascal Briand en Frederik Nauta voorbij komen. Op het laatste rechte stuk was het vervolgens Pascal Briand die het snelste was. De Fransman, die onlangs in een skate-off om de Franse plek op het EK Allround van Alexis Contin verloor, verwees Frederik Nauta naar de tweede en Johan Bakker naar de derde plek.