Schaatspeloton.nl - Nieuws - Ruime media-aandacht voor NK

Ruime media-aandacht voor NK

geplaatst vrijdag 9 januari 2009 om 09:56:00 op Schaatspeloton.nl

Gister stonden de Nederlandse Kampioenschappen op natuurijs in ruime belangstelling van de media. Vanochtend prijkt bij bijna alle nationale dagbladen het kampioenschap op de voorpagina met kleurrijke foto. De live televisie-uitzending van het NK trok gistermiddag ruim een miljoen kijkers terwijl in latere nieuws- en sportuitzendingen miljoenen anderen Sjoerd Huisman zagen winnen. Zelfs in buitenlandse media was aandacht voor het NK.

Het televisieverslag op Nederland 1 werd donderdagmiddag bekeken door 1.129.000 kijkers. Dit betekende dat meer dan 60% van de mensen die op dat moment de tv aan hadden staan naar het natuurijskampioenschap keek. Later in de avond keek bijna een zelfde aantal naar Sjoerd Huisman en de Nefit HR Ketelsploeg die te gast waren bij het praatprogramma Pauw & Witteman. Ook het sportjournaal met ruim aandacht voor het NK trok een miljoen kijkers. In verschillende nieuwsuitzendingen hebben nog vele anderen de uitkomst van het kampioenschap kunnen aanschouwen.

Op de Oostvaardersplassen waren meer dan 300 geaccrediteerde journalisten aanwezig. Iets waar de KNSB positief van is geschrokken. Twaalf jaar geleden was dit bij het laatste NK in Ankeveen tien keer minder. Huub Stammes, algemeen directeur van de KNSB, zei hierover tegen het ANP: "Het is bijna niet meer beheersbaar […] Als je zag wat er vandaag al op een NK afkwam, dan is het bij een Elfstedentocht nauwelijks meer in de hand te houden" Bij de laatste Elfstedentocht in 1997 waren 1500 journalisten geaccrediteerd. Ter vergelijking: bij de Europese kampioenschappen allround in Thialf zijn komend weekeinde 75 mensen van de pers. Volgens directeur Marina Witte van de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) zullen bij een volgende Elfstedentocht nog veel meer journalisten zich aandienen dan twaalf jaar terug. "Ik schat in dat het er dan zeker 2500 zullen zijn. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland is de aandacht enorm. Dat het een compleet gekkenhuis zal worden, is zeker."

Ook voor het NK was gisteren niet alleen aandacht vanuit Nederland. Met namen in België werd in de geschreven media breed aandacht besteed aan het kampioenschap bij de noorderburen. Ook Sporza, de Vlaamse publieke sportzender, maakte melding van het kampioenschap.