Schaatspeloton.nl - Nieuws - Shane Dobbin en Chris Witty winnen solo in Assen

Shane Dobbin en Chris Witty winnen solo in Assen

geplaatst zaterdag 3 januari 2009 om 20:34:04 op Schaatspeloton.nl

Shane Dobbin (DSB Bank) wint solo de tiende etappe in de Essent Cup.

Shane Dobbin (DSB Bank) wint solo de tiende etappe in de Essent Cup. (bron: Harm de Boer)

De Nieuw-Zeelander Shane Dobbin (DSB Bank) en de Amerikaanse Chris Witty (Landjuweel) hebben in Assen de tiende etappe in de Essent Cup op hun naam geschreven. Beide rijders kwamen solo als winnaar over de streep. Dobbin pakte samen met Durk Fabriek (Schuurman Schoenen) solo een ronde voorsprong, Witty deed dat alleen. Bob de Vries en Maria Sterk behouden het Goud.

Witty voltooit meesterstuk
Al twee maal was Chris Witty (Landjuweel) de sterkste in een marathon. Beide malen was dit in een massasprint. In Assen liet de Amerikaanse duidelijk zien dat haar tactische inzicht sinds het begin van het seizoen zeker is toegenomen. Nadat na de schiftingssprint twintig dames over waren gebleven na een overigens matte wedstrijd gingen drie dames in de aanval. Liesbeth Hylkema (Cakyline), Jolanda Langeland (Steenbergen Fietsen) en Chris Witty ontsnapten uit het peloton en kregen snel een gaatje. Het uitlopen liep daarna echter niet op een dus danig tempo dat een ronde gepakt leek te kunnen worden. Totdat Chris Witty haar versnelling inzette. De voormalig Olympisch Kampioene slaagde er na een verdienstelijke inspanning in om aan te sluiten bij de laatste dame van het peloton. Hiermee was voor de Witty de derde zege in het marathonschaatsen al zeker.

De daaropvolgende afsprintprocedure van het peloton leidde tot een hectische situatie. De jury besloot Chris Witty in het peloton te laten finishen, waardoor de bel die geklonken werd voor de Amerikaanse door sommige in het peloton als bel voor het peloton werd geïnterpreteerd. Dit leidde er toe dat sommige rijdsters een ronde te vroeg afsprintte en vervolgens kansloos waren voor de punten. Aan de zege van Witty deed dit niets af. Zij werd op het podium geflankeerd door haar oorspronkelijke vluchtgenoten met Hylkema op plek twee en Langeland op plek drie, zij waren voor het peloton uit gebleven.

Maria Sterk (DSB Bank) eindigde in Assen als vijfde en liep zo in het Algemeen Klassement weer iets uit op Mariska Huisman (Viks Parket) die als zesde finishte.

Ook Shane Dobbin komt solo aan
Begin vorig seizoen presenteerde DSB Bank met Shane Dobbin voor het eerst een Nieuw-Zeelander in het marathonschaatsen. In anderhalf jaar tijd heeft Dobbin zich steeds meer opgevochten in het peloton. Haalde hij dit seizoen eerder voor het eerst de schiftingssprint en toonde hij zich aanvallend in verschillende wedstrijden. Vandaag was hij in Assen de man van de wedstrijd. Toen halverwege de wedstrijd vier man in de aanval gingen was de Nieuw-Zeelander present. Samen met Ralf Zwitser (Adformatie), Jochem Uithoven (BCT Schaatsteam) en Durk Fabriek (Schuurman Schoenen) pakte ze een halve ronde voorsprong. Ralf Zwitser kwam echter ten val en viel uit de kopgroep weg. Jochem Uithoven moest even uitwijken voor de Katwijker en verloor vervolgens de aansluiting met de twee andere aanvallers en was gezien. Dobbin en Fabriek vonden elkaar echter goed en zagen snel het peloton in de rug waarna de Schuurman Schoenenploeg haar pionnen liet afzakken om het tweetal aan een ronde voorsprong te helpen. Dit lukte en Dobbin en Fabriek konden zich gaan opmaken voor de finale.

Na de schiftingssprint, gekenmerkt door verschillende valpartijen, probeerde echter de rest van het peloton ook nog om een ronde voorsprong te pakken. Het versnipperde peloton slaagde hier echter niet in en het was Dobbin die van het versnipperde peloton het meest profiteerde. Toen de Nieuw-Zeelander zag dat Durk Fabriek de beste tijd gehad had koos hij voor de aanval. Van groepje naar groepje springend profiteerde Dobbin van de situatie om na het afsprinten van het peloton met een tiental meter voorsprong de laatste ronden solo aan te kunnen vatten. De moegestreden Fabriek kwam geen moment meer dichterbij en Shane Dobbin kon als eerste Nieuw-Zeelander een zege op het hoogste marathonschaatsniveau begroeten. Durk Fabriek werd nog beloond met de derde plaats, terwijl Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) met de derde plaats weinig opschoot in de strijd om het Gouden pak. De Fransman kwam door de tussensprints in de wedstrijd niet dichterbij Bob de Vries (BAM Schaatsteam) die nog steeds stevig in de Gouden trui staat.

Willem Hut in Eerste Divisiepeloton te snel af
In de Eerste Divisie ging de zege naar Willem Hut (BAM Schaatsteam). De Groningse tempobeul liet Peter Nauta (Schaatsteam Bolsward) achter zich. Frank Posthumus (Schaatsteam Noord Nederland). Peter Nauta deed met zijn tweede plaats wel goede zaken voor het Algemeen Klassement. De klassementsleider zag naaste belager Klaas de Weerd (Dorcas Hulp) pas op plek acht binnenkomen waardoor, samen met de tussensprintpunten, hij nu een voorsprong van 26 punten heeft op de Staphorster.

Op te merken valt ook dat Pascal Briand in de Eerste Divisie voor het eerst sinds ruim twee jaar weer deel nam aan een marathon. De Franse winnaar van 1 kunstijsmarathon op het hoogste niveau eindigde in Assen als tiende.

Egbert Post wint speciale Mastersmarathon
In Assen was in het voorprogramma van de Essent Cup ook ruimte voor een wedstrijd voor de Masters, de voormalige Veteranen-categorie. In De Smelt ging de zege in deze wedstrijd naar Egbert Post (Steenbergen Fietsen). Post was na 60 ronden het snelst van een groep van vier rijders die een ronde voorsprong hadden gepakt op het peloton. Als tweede eindigde Arjan Bakker, terwijl Sjouke Hellinga goed was voor de derde plek. Dirk Dijksman eindigde als enige van de kopgroep met een vierde plek net naast het podium.

Bekijk ook:

Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Top Divisie
Uitslag Dames
Uitslag Masters