Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zege voor Timmerman en Sterk in Noordlaren

Zege voor Timmerman en Sterk in Noordlaren

geplaatst woensdag 31 december 2008 om 13:20:46 op Schaatspeloton.nl

Karlo Timmerman komt in Noordlaren juichend als winnaar over de streep.

Karlo Timmerman komt in Noordlaren juichend als winnaar over de streep. (bron: Schaatspeloton.nl)

In het Groningse Noordlaren hebben Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) en Maria Sterk (DSB Bank) de tweede marathon op natuurijs op hun naam geschreven. Op een mistige ijsbaan van 350 meter was Timmerman het snelst van een viermans kopgroep en won Sterk in de massasprint. In Noordlaren zagen ruim 600 betalende toeschouwers een aantrekkelijke wedstrijd.

Maria Sterk wint in de massasprint
Bij de Dames slaagde geen van de rijders een ronde voorsprong op het peloton te pakken. Alle aanvallen in een overigens vlakke wedstrijd werden terug gepakt waardoor uiteindelijk na 75 ronden in de massasprint de winnaar moest worden bepaald. Janneke Ensing (Frisia Financieringen) ging de sprint aan nadat onder andere Mariska Huisman (Viks Parket) in de finale ten val was gekomen. Na de laatste bocht kwam Maria Sterk (DSB Bank) binnendoor op weg naar de zege. De Hallumse verwees Daniƫlle Bekkering (Frisia Financieringen), die speciaal voor het natuurijs terug gekomen was uit warmere oorden, en Janneke Ensing naar plek twee en drie.

Karlo Timmerman snelste van de aanvallers
Al vroeg in de herenwedstrijd slaagden vier rijders er in een ronde voorsprong te pakken op het peloton. In deze kopgroep bestond naast de laatste winnaar in Noordlaren van 2002, Kurt Wubben (TNT Express), uit Sander Kingma (Team Care Group-DeSmelt), Karlo Timmerman (Equipe Renault Eco2) en Douwe de Vries (Adformatie). Vier snelle mannen die de snelheid gebruikten om de rest van het peloton te verschalken. In het vervolg van de wedstrijd over 1 uur en 10 ronden was geen aanval meer kansrijk om rond te gaan totdat Bart de Vries (Schuurman Schoenen) een last-minute poging deed toen de klok tegen het uur begon te tikken. De jongste telg van de familie uit Haule kwam tot op honderd meter achter het peloton maar slaagde er, ook met de hulp van al zijn ploeggenoten, niet in bij het peloton te geraken.

Nadat het uur was afgelopen en het rondenbord op 10 ronden was gezet begon de finale. Met Bart de Vries voor het peloton uit werd zes ronden voor het eind de bel gegeven voor dit peloton. Bart de Vries bleef het sprintende peloton echter voor en legde beslag op de vijfde plaats. Vervolgens gingen de vier koplopers in sur-place op weg naar de laatste ronde. In de laatste twee snelle ronden toonde Karlo Timmerman de beste sprinter van de groep te zijn. Timmerman verwees Douwe de Vries naar de tweede en Kurt Wubben naar de derde plek. Sander Kingma kwam in de laatste bocht ten val en viel zo letterlijke en figuurlijk naast het podium.