Schaatspeloton.nl - Nieuws - Hoogenboom en Elstgeest winnen Alternatieve Elfstedentocht

Hoogenboom en Elstgeest winnen Alternatieve Elfstedentocht

geplaatst zaterdag 2 februari 2008 om 14:40:43 op Schaatspeloton.nl

Lars Hoogenboom komt moe maar voldaan als winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht over de meet.

Lars Hoogenboom komt moe maar voldaan als winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht over de meet. (bron: Harm de Boer)

Op de Weissensee is de Alternatieve Elfstedentocht gewonnen door Lars Hoogenboom (Adformatie/Jobnews) en Marleen Elstgeest (Östersund). De 29-jarige rijder uit Roelofarendsveen hield na 200 kilometer 10 seconden over op nummer twee Bob de Vries (BAM Schaatsteam). Martijn van Es (TNT Express) won de sprint van een achtervolgend groepje en eindigde als derde. Elstgeest kwam bij de Dames met een ruime voorsprong winnend over de meet.

Heren
De traditionele vroeg vlucht bestond dit seizoen uit elf rijders, waaronder ervaren rijders als René Ruitenberg (Safan/Sportuitslag) en Miel Rozendaal (Time Out Sport/Vrieling). Zo als gebruikelijk bleef deze groep niet vooruit, ook niet nadat de groep was uitgedund tot een groep van vier rijders. René Ruitenberg, Roy Boeve (Beelen Sloopwerken), Douwe Bierma (De Haan Westerhoff/VrieService) en Bram Bruschke (InterCarParts/Vlasman) bleven nog wel een tijd voor het peloton uit rijden maar slaagden uiteindelijk ook niet.

Het tweede bedrijf van de Alternatieve Elfstedentocht werd ruim 30 kilometer voor het eind geopend door de Fransman Tristan Loy (BAM Schaatsteam) die enige voorsprong opbouwde op het peloton. Arjen Becker (PGM Bakker Vastgoed) en Ruud Aerts (Beelen Sloopwerken) gingen in de achtervolging en hielden de achterstand op de Franse bikkel constant. Lars Hoogenboom (Adformatie/Jobnews) durfde de sprong uit het peloton naar de achtervolgers te wagen en na de achtervolging kwam Hoogenboom bij het achtervolgende tweetal dat ook snel daarna de moegestreden Tristan Loy bijhaalde. Becker en Loy moesten vervolgens passen, waarna Lars Hoogenboom ook Ruud Aerts achter zich liet en solo in de aanval ging.

Langzaam maar zeker kreeg de rijder uit Roelofarendsveen steeds meer en meer ruimte op Ruud Aerts en ging zo op weg naar de zege op de grauwe Weissensee. Uit een achtervolgende groep probeerde Bob de Vries (BAM Schaatsteam) met een ultieme jump nog mee te gaan strijden om de overwinning was de voorsprong van Hoogenboom voor de winnaar van de Essent en KNSB Cup op kunstijs te groot.
Lars Hoogenboom kon met beide handen in de lucht over de meet glijden. Ruud Aerts was in de laatste kilometer weggezakt en Bob de Vries eindigde op de tweede plaats. Martijn van Es won de sprint van een achtervolgende groep van zeven rijders en eindigde zo op de derde plaats. Bertjan van der Veen (Time Out Sport/Vrieling) eindigde op de vierde plaats en René Ruitenberg, vanaf het begin in de aanval, werd vijfde.

Dames
De wedstrijd bij de Dames, die vijf minuten na de Heren startte en dus geen gebruik kon maken van het Herenpeloton, werd kleur gegeven door twee lange solo-ontsnappingen. Vroeg in de wedstrijd ging de kersverse Nederlandse Kampioene Yvonne Spigt (Foekens) alleen in de aanval. Haar voorsprong op het peloton piekte op bijna drie minuten, maar het peloton kwam terug en vervolgens was het aan Marleen Elstgeest (Östersund) om de wedstrijd kleur te geven. Terwijl de ogen op de finale bij de Heren was ontsnapte de Hoogmades uit een kopgroep van drie om door geen rijdster meer te worden teruggezien.

Alleen rijdend zag Marleen Elstgeest de voorsprong oplopen van tientallen seconden, tot minuten en een ronde voor het eind kon de 23-jarige rijdster in ‘Zweedse' dienst met een voorsprong van 4 minuten, eigenlijk de zege in de Alternatieve Elfstedentocht al gaan vieren. Na een laatste ronde in de vallende sneeuw kon Marleen Elstgeest al juichend over de eindstreep komen. Op twee en een halve minuut kwam Jolanda Langeland (Steenbergen Fietsen) solo als tweede binnen, Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) won veertig seconden later de sprint om de derde plek voor Yvonne Spigt (Foekens) die vierde werd en Mariska Huisman (Viks Parket) die als vijfde eindigde.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren