Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bob en Elma de Vries winnen natuurijsmarathon Haaksbergen

Bob en Elma de Vries winnen natuurijsmarathon Haaksbergen

geplaatst zondag 28 december 2008 om 22:13:50 op Schaatspeloton.nl

Elma de Vries (mi.) liet in Haaksbergen Mariska Huisman (li.) en Chris Witty (re.) achter zich.

Elma de Vries (mi.) liet in Haaksbergen Mariska Huisman (li.) en Chris Witty (re.) achter zich. (bron: Schaatspeloton.nl)

De eerste marathon op natuurijs is in het Twentse Haaksbergen gewonnen door Bob en Elma de Vries. De broer en zus De Vries waren beiden het snelst van een omvangrijke kopgroep met een ronde voorsprong op het peloton. Elma de Vries was speciaal voor de eerste natuurijsmarathon direct vanaf de huldiging van het NK Allround overgekomen naar Haaksbergen.

Elma de Vries komt, ziet en overwint
Oorspronkelijk zou de eerste natuurijsmarathon van het seizoen voor de Dames om 19:00 uur van start gaan. Dit werd echter iets later. De organisatie wachtte tot Elma de Vries (DSB Bank) binnen was van de reis van Heerenveen, waar zij zich als tweede bij het NK Allround plaatste voor het EK, naar Haaksbergen. Vol met adrenaline van haar top prestatie op de langebaan liet de Meppelse zich ook in het Twentse land volop zien. Drie maal werd er in de 60 ronden lange wedstrijd gebeld voor een premiesprint en keer op keer toonde De Vries zich hierin. Het was dan ook niet raar dat toen een grote groep het peloton kon dubbelen Elma de Vries een van de veertien dames was die hierin aanwezig was.

Nadat het peloton zes ronden voor het eind had afgesprint begon de finale. In de laatste ronde vloog Elma de Vries over het ijs om zo de zege te behalen. Mariska Huisman (Viks Parket) slaagde er op het laatste rechte eind niet in om voorbij De Vries te steken. Chris Witty (Landjuweel) completeerde op plek drie het podium. Maar het was vooral Elma de Vries die met haar voltooiing van een superweekend in het midden van de belangstelling stond.

Bob de Vries maakt familiefeest compleet
Ook in de wedstrijd bij de Heren slaagde een ruime kopgroep erin het peloton op een ronde te zetten. Deze kopgroep begon in oorspronkelijke samenstelling al vroeg in de wedstrijd in de aanval. Met verschillende rijders die de kopgroep moesten laten gaan, en andere rijders die juist de sprong vanuit het peloton naar de kopgroep konden maken, ging de groep uiteindelijk met zeventien man rond. Dit alles duurde toch een groot deel van de wedstrijd en werd begeleid door luide toejuichingen van het talrijk aanwezige publiek.

In de finale 10 ronden werd een aantrekkelijke strijd op het ijs gebracht waar in de laatste ronden zelfs een viertal dapperen de aanval zochten. Er ontstond een gat en dit werd door de dertien achtervolgers niet meer gedicht. Het was in dit kwartet vervolgens Bob de Vries (BAM Schaatsteam) die het voorbeeld van zijn zus volgde en winnend over de eindstreep kwam. De tweede plaats was voor Sander Kingma (Team Care Group-DeSmelt), terwijl Roy Boeve (Safan) goed was voor plek drie.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Heren