Schaatspeloton.nl - Nieuws - Jan Maarten Heideman en Gretha Smit beloond

Jan Maarten Heideman en Gretha Smit beloond

geplaatst zondag 28 december 2008 om 12:31:08 op Schaatspeloton.nl

De jury van de Dick van Gangelen Trofee heeft uit monden van Petra Grimbergen en Henri Ruitenberg sr. in Assen de maximale punten toegekend aan Jan Maarten Heideman (DSB Bank) en Gretha Smit (Hofmeier). Hiermee werden deze rijders beloond voor het aanvallende rijden. Ralf Zwitser (Adformatie) en Maria Sterk (DSB Bank) blijven het tussenklassement nog steeds leiden.

Juryrapporten
Jury: Petra Grimbergen en Henri Ruitenberg

HEREN:
Douwe de Vries had er zin in en reed vanaf de start alleen weg. Jan Maarten Heideman was vanaf het begin zeer actief. Keer op keer viel hij aan en probeerde met een groepje weg te blijven. Jan van Oosterom en Jaap Smit warenvanaf het begin actief. Na 25 ronden onstond er een mooie groep,aangesticht door Jan Maarten Heideman. Ook Bob de Vries en Cédric Michaud gingen mee. Onder leiding van Kurt Wubben werdt het gat niet veel later dichtgereden.
Jaap Smit en Ralf Zwitser trokken een groepje mee, dat uiteindelijk een serieuze ontsnapping werd. Alleen was er geen BAM- rijder bij en broer Bart ten spijt, zette Bob de Vries zelf de achtervolging in om met zijn ploeggenoten weer orde op zaken te stellen. Ondanks langdurig verzet van Heideman en Zwitser en uitlooppogingen van diverse anderen werd het in Assen toch weer een massasprint met uiteindelijke de opmerkelijke diskwalificatie van Sjoerd Huisman.

Jurypunten
1 Jan Maarten Heideman 5
2 Douwe de Vries 4
3 Jan van Oosterom 3
4 Jaap Smit 2
5 Sander Kingma 1

Podiumpunten
1 Arjan Stroetinga 3
2 Karlo Timmerman 2
3 Cédric Michaud 1

DAMES:
De wedstrijd begon met een val in de loze ronde voor Maria Sterk. Na een aantal ronden in de achtervolging
met Karin Maarsse was ze weer terug in het peloton. Birgit Witte was de aanstichtster van de eerste serieuze kopgroep met Erna Kijk in de Vegte, waar even later ook Gretha Smit bij aansloot. Even leek het erop dat deze dames weg waren. Maar na een ronde of tien vielen zij weer terug in het peloton. Bij de tweede sprintronde waren Maria Sterk en Mariska Huisman een eind voor, maar lieten zich veilig in de groep zakken.
Na de eliminatie-sprint waren er een aantal serieuze pogingen, wederom met Birgit Witte, maar ook Sandra t' Hart, Gretha Smit en Karin Bakker probeerden het. De wedstrijd liep ondanks de pogingen toch uit op een massasprint. Mariska Huisman liet zich opsluiten, daar waar Maria Sterk de ruimte zocht om snelheid te maken en zij won daarmee overtuigend.

Jurypunten
1 Gretha Smit 5
2 Birgit Witte 4
3 Sandra 't Hart 3
4 Erna Kijk in de Vegte 2
5 Karin Bakker 1

Podiumpunten
1 Maria Serk 3
2 Mariska Huisman 2
3 Andrea Sikkema 1

PLOEGEN:
De punten waren bij de dames opnieuw voor Landjuweel, waarvan de rijdsters zich overtuigend manifesteerden. Ook de teams van Viks en DSB waren in Assen nadrukkelijkaanwezig. Bij de heren hadden de rijders van DSB, met name door het sterke en actieve rijden van Jan Maarten Heideman een sterk aandeel in de koers. De rijders van Schuurman Schoenen lieten zich prima zien en ook het controlerende en tactisch sterke rijden van de BAM-ploeg diende te worden beloond.

Jurypunten Herenploegen
1 DSB 5
2 Schuurman Schoenen 4
3 BAM 3

Jurypunten Damesploegen
1 Landjuweel 5
2 Viks 4
3 DSB 3