Schaatspeloton.nl - Nieuws - Koning Winter bepaalt waar eerste natuurijsmarathon is

Koning Winter bepaalt waar eerste natuurijsmarathon is

geplaatst donderdag 25 december 2008 om 17:59:04 op Schaatspeloton.nl

In 2006 was het voor het laatst dat Nieuw-Amsterdam/Veenoord de eerste marathon op natuurijs organiseerde. Grijpt de Drentse plaats dit jaar opnieuw zijn kans?

In 2006 was het voor het laatst dat Nieuw-Amsterdam/Veenoord de eerste marathon op natuurijs organiseerde. Grijpt de Drentse plaats dit jaar opnieuw zijn kans?

Met de vorsttemperaturen die voor de komende week worden voorspeld loopt de temperatuur hoog op in sommige plaatsen. Ook dit jaar zullen in elk geval Noordlaren, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en Haaksbergen strijden om het organiseren van de eerste marathon op natuurijs. Op bevroren opgespoten water dat wel, maar al bij al zeker een prestigestrijd die de afgelopen twee keer gewonnen werd door Haaksbergen.

Jaren was de strijd om de eerste natuurijsmarathon een wedstrijd tussen de ijsverenigingen van het Groningse Noordlaren en het Drentse Veenoord. Twee jaar geleden kwam het Twentse Haaksbergen daar tussen om bijna een jaar later het noordelijke tweetal opnieuw af te troeven. IJs- en skeelerclub Haaksbergen (IJSCH) profiteerde naast een nieuwe skeelerbaan waarop het ijs kon ontstaan ook van de geografische ligging. Twee maal op rij had de Twentse plaats het voordeel van koudere temperaturen dan de concurrentie. Ook dit jaar lijken de papieren wat dat betreft iets beter voor IJSCH. De plaatselijke vereniging heeft de pijlen gericht op het organiseren van de eerste marathon op maandag 29 december.

Al met al zal het waarschijnlijk Koning Winter zijn die bepaalt waar de eerste marathon verreden zal kunnen worden. Is het opnieuw Haaksbergen, zouden Noordlaren en Nieuw-Amsterdam/Amsterdam weer mee kunnen gaan doen of is er wellicht een nieuwe plaats (er wordt gesproken over Gramsbergen) met marathonambities? Waarschijnlijk zullen het voor de ijsmeesters in de kandidaatplaatsen onrustige kerstdagen en een druk weekend worden.

Bekijk ook:

14-daagse weersverwachting in Haaksbergen
14-daagse weersverwachting in Noordlaren
14-daagse weersverwachting in het nabij Nieuw-Amsterdam/Veenoord gelegen Erica