Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Smit en Daniëlle Bekkering winnen tweede Super Prestige

Arjan Smit en Daniëlle Bekkering winnen tweede Super Prestige

geplaatst woensdag 24 december 2008 om 16:40:04 op Schaatspeloton.nl

De kopgroep van 13 man, met links de uiteindelijke winnaar Arjan Smit (DSB Bank), op weg in de tweede Super Prestigewedstrijd.

De kopgroep van 13 man, met links de uiteindelijke winnaar Arjan Smit (DSB Bank), op weg in de tweede Super Prestigewedstrijd. (bron: Schaatspeloton.nl)

In Biddinghuizen hebben Arjan Smit (DSB Bank) en Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) de tweede wedstrijd in de Super Prestige op hun naam geschreven. Op FlevOnice won Smit na 75 kilometer in de sprint van een kopgroep van 13 man voor Geert Plender (Safan) en Sandor Stuut (Vlasman). Bekkering was het snelst van een kopgroep van 6. Stuut en Bekkering namen de leiderstrui over.

Arjan Smit snelste van grote kopgroep
De tweede wedstrijd in de Super Prestige had al vanaf het begin duidelijk een heel ander gezicht dan de eerste wedstrijd een week geleden. Al in de eerste ronde sloeg het peloton in twee grote groepen uiteen. De ruime kopgroep die in het begin van de wedstrijd ontstond werd echter vrij snel teruggepakt door het achtervolgende team van Schuurman Schoenen dat de slag anders leek te missen. Maar de omstandigheden waren er in Biddinghuizen niet naar om in een massasprint te eindigen. Een kleine wind en een hogere temperatuur maakte de wedstrijd zwaar. Het was dan ook de volgende groep van 13 man die ontstond die de beslissende bleek te zijn.

Deze kopgroep bestaand uit de ploeggenoten Casper Helling en Geert Plender (beiden Safan), Martijn van Es en Kurt Wubben (beiden TNT Express), en de eenlingen Yoeri Lissenberg (Foekens) Willem Hut (BAM Schaatsteam), Jouke Hoogeveen (Schuurman Schoenen), Jan van Oosterom (Goesting.nl Schaatsteam), Arjan Smit (DSB Bank), Sandor Stuut (Vlasman), Arjan Mombarg (Nefit HR Ketels), Peter van der Pol (Kooyenga Groep) en Jan van Loon (Equipe Renault Eco2) pakte snel een voorsprong op het achtervolgende peloton. Vrij snel werd duidelijk dat dit de beslissende slag zou zijn in de wedstrijd. Een achtervolgingspoging van Hermen van der Wal (Kooyenga Groep) en Ralf Zwitser (Adformatie), in eerste instantie ook nog in gezelschap van Frank Woltman (Team Care Group - De Smelt) en Jochem Janssen (Foekens), toonde kracht maar kon niet dichterbij komen op de groep waar de uiteindelijke winnaar uit zou gaan komen.

Met een ruime voorsprong van rond de twee minuten ging de kopgroep de finale ronde in waarin de zege zou worden beslist. Aanvallende schermutselingen in de laatste kilometers waren onsuccesvol en de tweede Super Prestige werd in een sprint van aanvallers beslist. Hierin was het Arjan Smit die het snelste bleek en met de handen in de lucht kon finishen. De tweede plaats ging naar Geert Plender, terwijl Sandor Stuut net als vorige week als derde finishte en zo het leiderspak van de Super Prestige verdiende. In dit klassement heeft de Hagenaar nu een voorsprong van 10 punten op Peter van der Pol die tweede staat.

Dubbelslag voor Daniëlle Bekkering
De dameswedstrijd had een met de heren vergelijkbaar wedstrijdverloop. Al was de kopgroep van zes dames die hier ontstond verhoudingsgewijs misschien nog wel sterker. In de kopgroep waren met Yvonne Spigt (Foekens) en Daniëlle Bekkering (Frisia Financieringen) de Nederlandse Kampioenen op respectievelijk natuur- en kunstijs aanwezig. Ook in de kopgroep bevonden zich de twee kemphanen uit de Essent Cup, Maria Sterk (DSB Bank) en Mariska Huisman (Viks Parket), en Margot van de Merwe (Team de Sprinters) en Mischa Top (Landjuweel). Het zestal pakte dan ook snel een voorsprong van 45 seconden ondanks achtervolgend werk van de Landjuweel-ploeg van klassementsleidster Chris Witty.

Later liep de voorsprong van de kopgroep snel uit en konden zij zich op de sprint om de zege gaan richten. Hierin kwam Daniëlle Bekkering als beste uit de bus. De Groningse won de sprint na 40 kilometer voor Mariska Huisman en Maria Sterk. Hiermee gaf Bekkering, die morgen op eerste kerstdag haar 32e verjaardag viert, zichzelf een vervroegd verjaardagscadeau. Dankzij haar zege nam Bekkering ook de leiderstrui over van Chris Witty die de sprint van het peloton won en zo als zevende eindigde. In het klassement heeft Daniëlle Bekkering een voorsprong van twee punten op de Amerikaanse.