Schaatspeloton.nl - Nieuws - Arjan Stroetinga en Mariska Huisman winnen derde etappe Essent Cup

Arjan Stroetinga en Mariska Huisman winnen derde etappe Essent Cup

geplaatst zaterdag 15 november 2008 om 21:10:15 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga kan juichen na de winst in de derde etappe van de Essent Cup. <i>(Klik verder voor meer foto's van de derde Essent Cupwedstrijd)</i>

Arjan Stroetinga kan juichen na de winst in de derde etappe van de Essent Cup. (Klik verder voor meer foto's van de derde Essent Cupwedstrijd) (bron: Schaatspeloton.nl)

De derde etappe in de Essent Cup is in Eindhoven gewonnen door Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Mariska Huisman (Viks Parket). Zowel Stroetinga als Huisman waren in de lichtstad het snelst in de sprint van de twintig finale rijders. Douwe de Vries (Adformatie) en Maria Sterk (DSB Bank) behaalde in de wedstrijd voldoende punten om het Gouden leiderspak te behouden.

Mariska Huisman wint matte wedstrijd
In het nagenoeg lege Genneper Parken legde de dames een vrij zielloze wedstrijd op het ijs. Het peloton reed van sprint naar sprint en verbrokkelde nauwelijks. De weinige keren dat een groepje wegliep na de tussensprints werd er door de dames niet doorgereden en zochten zij de veilige buik van het peloton weer op. Dit had tot gevolg dat veel rijders tot ver in de wedstrijd nog meededen en er vlak voor de schiftingssprint zelfs nog rijders die normaliter al afgevallen zouden zijn zich in de kop van het peloton melde. Ook na de schiftingssprint 15 ronden voor de finish gebeurde er weinig in het peloton. Op weg naar de bel probeerde een wel actieve Gretha Smit (Hofmeier) van ver de sprint aan de te gaan. Maar met Marleen Elstgeest (Cakyline) achter zich werd zij toch in de laatste bocht bijgehaalde door de sprintsters.

Mariska Huisman (Viks Parket) won hierbij de wedstrijden verwees zo Chris Witty (Landjuweel) opnieuw naar een tweede plek. Klassementsleidster Maria Sterk (DSB Bank) zag zich in de wedstrijd weinig bedreigd en kon na de derde plek in de daguitslag opnieuw haar derde Gouden pak komen aantrekken.

Stroetinga wint na finale vol ploegenspel
De heren van de Top Divisie brachten op het Eindhovense ijs een mooie tactische wedstrijd. Al vroeg in de wedstrijd kreeg een drietal rijders de ruimte. Joost Juffermans (TNT Express), Jouke Hoogeveen (Schuurman Schoenen) en Arjen Becker (Kooyenga Groep) keken zelfs even het peloton in de rug maar werden nadat zij onderling de punten van de eerste tussensprint hadden verdeeld toch weer teruggepakt door het achtervolgende peloton. Vervolgens viel het in de wedstrijd, op enkele moment na, niet meer stil. Vlak voor de schiftingssprint 20 ronden probeerde een groep van 14 rijders nog deze sprint te ontlopen. De Safan-ploeg reed dit gat echter, ondanks de aanwezigheid van ploeggenoot Geert Plender (Safan) in die groep, dicht waarna de sprint bepaalde dat twintig rijders om de zege mochten gaan strijden. Bij deze twintig ontbrak Bob de Vries (BAM Schaatsteam). De nummer drie van het klassement voor aanvang van de wedstrijd in Eindhoven eindigde als 21e en miste zo de finale.

De drie ploeggenoten van Bob de Vries vonden zichzelf wel terug bij de laatste twintig. Net zoals drie rijders van zowel TNT Express als Safan. De aanwezigheid van deze drie drietallen, en daarnaast nog tweetallen van DSB Bank, Equipe Renault Eco2, Schuurman Schoenen, leiden tot een tactisch mooie finale. In de ploegenstrijd trok het BAM Schaatsteam uiteindelijk aan het langste eind, met dank aan de snelle Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) die in de sprint zijn vijfde zege van het seizoen pakte. Cees Juffermans (TNT Express) legde aan de meet beslag op de tweede plek, Jan Maarten Heideman (DSB Bank) was goed voor plek drie.

Douwe de Vries (Adformatie) had na de wedstrijd precies een punt van zijn voorsprong in het klassement over op Cédric Michaud (Nefit HR Ketels). Bob de Vries mag volgende week in Amsterdam dus opnieuw het Gouden leiderspak aantrekken.

Top Divisierijders slopen Eerste Divisiepeloton
Veel Eerste Divisierijders zullen met weinig plezier terugkijken op de derde etappe in hun Essent Cup. Voor het publiek dat was blijven wachten na de Top Divisie was er echter een mooie wedstrijd te zien. Het waren tempobeulen uit de Top Divisie die het Eerste Divisiepeloton pijn deden. Al vroeg in de wedstrijd werd het tempo zodanig opgeschroefd dat het voor de iets mindere Eerste Divisierijders onmogelijk was om te volgen. Dit tempo bleef echter zodanig doorgaan dat ook de betere Eerste Divisierijders moesten lossen en ongeveer halfkoers bleef er nog maar een klein pelotonnetje rijders over. Een groep van 16 rijders met daarin dus vooral Top Divisierijders had een ronde voorsprong gepakt en op een gegeven moment liep het aantal afvallers zo op dat het peloton kleiner was dan de kopgroep en het peloton daarom reglementair de wedstrijd moest staken. Met nog 40 ronden te gaan waren er nog maar 16 rijders over.

Uit dit pelotonnetje ontsnapte Willem Hut (BAM Schaatsteam), Koos Kortekaas (Vlasman) en Casper Helling (Safan). Achter het drietal dat een ronde voorsprong pakte probeerde Eerste Divisierijder Johan Bakker (Groenehartsport.nl) nog dapper solo dit kunstje te evenaren maar zonder succes. Het Top Divisiedrietal ging strijden om de zege en het was hierbij Willem Hut die met rake klappen weg reed en solo de overwinning pakte. Helling sprinte naar de tweede plek, Kortekaas was goed voor plek drie.

Klaas de Weerd (Dorcap Hulp) maakte onderdeel uit van de groep van 19 en mocht na afloop opnieuw het Gouden leiderspak aantrekken.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Top Divisie