Schaatspeloton.nl - Nieuws - Kuopio en Weissensee spuwen gal over keuze voor Zweden

Kuopio en Weissensee spuwen gal over keuze voor Zweden

geplaatst donderdag 6 november 2008 om 11:43:58 op Schaatspeloton.nl

In De Telegraaf laten de wedstrijdorganisatoren van de Alternatieve Elfstedentochten in Kuopio en op de Weissensee vandaag duidelijk blijken het niet eens te zijn met de beslissing van de KNSB om de World Grand Prix enkel in Zweden te laten verrijden. Alhoewel de locaties nog steeds niet definitief op de kalender staan laten organistoren Koen Nijmeijer en Wiebe Barkey zich nu horen.

"Dit is zwaar teleurstellend", zegt Koen Nijmeijer, organisator in Kuopio, over de beslissing om de wedstrijden alleen in Zweden te laten verrijden. "Maar geen verrassing. Op 31 juli kregen wij al een mailtje van de KNSB met de mededeling dat men geen sponsors kon vinden voor onze 200 kilometer. Dat was een drogreden, want dat kunnen we zelf wel. Het enige wat de KNSB voor ons moet doen, is een plaats op de kalender reserveren, maar bond wil ook op de stoel van de organisaties zitten. Daar zit de pijn. Zo wordt Kuopio bedankt voor 25 jaar gastheerschap." Aldus Nijmeijer in De Telegraaf

In plaats van zoveel mogelijk natuurijswedstrijden in het buitenland deel te laten uitmaken van de Grand Prix worden de vijf wedstrijden nu van 5 tot en met 14 februari 2009 in Zweden afgewerkt. "Daar zit niemand op te wachten", voorspelt Wiebe Barkey, organisator op de Weissensee, tegenover De Telegraaf. "Met een paar wedstrijdjes kun je toch onmogelijk spreken van een volwassen Grand Prix? Wij willen ook de marathons op de Weissensee en in Kuopio mee laten tellen. Dat voorstel werd door de KNSB van tafel geveegd. Henk Angenent kreeg daar lucht van en heeft het voor ons opgenomen. Tevergeefs. Het is onvoorstelbaar hoe de bond met de belangen van de marathonschaatsers omgaat. Daarom wordt het zo langzamerhand de hoogste tijd dat er een onafhankelijke club komt die de cyclus op natuurijs in het buitenland gaat organiseren. Dat is de enige oplossing."

Overigens heeft de KNSB de Grand Prix wedstrijden op haar eigen kalender nog steeds niet van een locatie voorzien. SISE, de wedstrijdorganisatoren in het Zweedse Borlänge, heeft al wel enkele keren laten weten dat de wedstrijden daar en mogelijk ook in het eveneens Zweedse Östersund verreden zouden gaan worden.
De Open Nederlandse Kampioenschappen op natuurijs vind overigens wel opnieuw plaats op de Weissensee.

Bekijk ook:

Organisaties hekelen opzet GP op natuurijs (De Telegraaf - 6 november 2008)