Schaatspeloton.nl - Nieuws - Zeges Heideman en Kijk in de Vegte in eerste Essent Cup

Zeges Heideman en Kijk in de Vegte in eerste Essent Cup

geplaatst zaterdag 1 november 2008 om 22:15:54 op Schaatspeloton.nl

Erna Kijk in de Vegte valt aan en wint solo de eerste wedstrijd in de Essent Cup <i>(klik op de grote foto door naar meer foto's van de eerste Essent Cupwedstrijd)</i>

Erna Kijk in de Vegte valt aan en wint solo de eerste wedstrijd in de Essent Cup (klik op de grote foto door naar meer foto's van de eerste Essent Cupwedstrijd) (bron: Schaatspeloton.nl)

De eerste wedstrijd in de Essent Cup is in Amsterdam gewonnen door Jan Maarten Heideman (DSB Bank) en Erna Kijk in de Vegte (Landjuweel). Heideman won de sprint van een groepje van zeven dat in de finale was ontsnapt. Kijk in de Vegte durfde het aan in de finale solo te ontsnappen en reed zo naar haar eerste zege.

Eerste zege en Goud voor Jan Maarten Heideman
De wedstrijd stond in de Top Divisie in het teken van een langdurige ontsnapping. Ralf Zwitser (Adformatie), Kurt Wubben (TNT Express), Martijn Kromkamp (Kooyenga Groep), Jan van Oosterom (Goesting.nl), Pieter Albada (De Smelt) en aanvankelijk ook Charley Landman (Foekens) bleven lange tijd voor het peloton uitrijden. Even leek het dat de aanvallers het BAM Schaatsteam zou verschalken en een massasprint zou voorkomen. De laatste vluchters werden een tiental ronden voor de schiftingssprint teruggepakt waarna de 20 finale rijders werden bepaald. Opvallend was bij deze schifting dat DSB Bank met alle vier de rijder aanwezig was. Van die ploeg was het Jan Maarten Heideman die in ontsnappende groep terecht kwam die snel voorsprong nam.

Nadat de kopgroep van zeven een driekwart ronde voorsprong had genomen op de overige dertien overgebleven rijders werden die laatste met nog enkele ronden op het bord afgebeld. Met nog zeven rijders op de baan was het bij de bel voor de laatste ronde dat Jan Maarten Heideman met volle kracht de sprint aanging. Met een ruime voorsprong van een tiental meters ging Heideman de laatste bocht in en op het laatste rechte stuk liet hij zich niet meer verschalken. Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) eindigde als tweede, Bob de Vries (BAM Schaatsteam) was goed voor plek drie. Met de eerste dagzege van het seizoen, en zijn 72e in totaal, pakte Heideman ook direct de eerste Gouden Trui in de Essent Cup.

Kijk in de Vegte wint, Gouden Trui voor Sterk
Bij de Dames was het een rijdster die met de dagzege beloond werd voor haar aanvalslust. Dit gebeurde pas na de schiftingssprint 15 ronden voor het eind die twintig rijders voor de finale had overgelaten. Bij die twintig miste Daniƫlle Bekkering (Frisia Financieringen). De Nederlandse kampioene, die eerder op de dag nog een teleurstellende 3000 meter tijdens het NK afstanden op het ijs bracht, kwam enkele ronden voor de schiftingssprint ten val en was kansloos voor de finale.

In de laatste twintig rijdsters was Erna Kijk in de Vegte wel aanwezig. Kijk in de Vegte was dapper en probeerde het in de laatste ronden solo, achter haar was het nog even Sigrid Plender-Ter Haar die de achtervolging inzette maar Kijk in de Vegte werd niet meer achterhaald. De overwinning betekende voor de rijdster van Landjuweel de eerste zege op het landelijke niveau. Achter Kijk in de Vegte was het haar ploeggenote Chris Witty (Landjuweel) goed voor de tweede plek, Carla Zielman (Hoolwerf Heiwerken) eindigde als derde. Na de huldiging voor het dagklassement leek het er even op dat de Gouden trui ook voor Erna Kijk in de Vegte zou zijn, op het podium kreeg zij deze trui zelfs om de schouders. Maar de jury had een pijnlijke fout begaan, de Gouden trui hoorde eigenlijk toe aan Maria Sterk (DSB Bank) die in de wedstrijd voldoende punten had gesprokkeld om het Goud te mogen aantrekken. Dit deed Sterk dan ook nadat Kijk in de Vegte de trui weer had uitgetrokken en teruggegeven.

Tristan Loy oppermachtig, Goud voor Klaas de Weerd
Voor de eerste maal konden de rijders in de Eerste Divisie proeven aan het vorig seizoen gelanceerde concept met tussen- en schiftingssprints. Negen rijders wachte in Amsterdam in elk geval die schiftingssprint niet af en gingen succesvol in de aanval. De kopgroep met daarin, met daarin vier Top Divisierijders en vijf Eerste Divisierijders werd in de finale overklast door Tristan Loy (Adformatie). De Franse natuurijsspecialist reed in de finale weg en pakte solo een zeer ruime voorsprong. Loy pakte de dagzege maar voor het klassement doet de Top Divisierijder natuurlijk niet mee. Het was dan ook de nummer twee van de dag, Klaas de Weerd (Dorcas Hulp) die na afloop de Gouden leiderstrui mocht aantrekken. Engbert de Vegt (GIBO-BEKA) eindigde op de derde podiumplek.

Bekijk ook:

Uitslag Dames
Uitslag Eerste Divisie
Uitslag Top Divisie