Schaatspeloton.nl - Nieuws - Bob en Elma de Vries krijgen jurypunten in Heerenveen

Bob en Elma de Vries krijgen jurypunten in Heerenveen

geplaatst zondag 19 oktober 2008 om 23:15:03 op Schaatspeloton.nl

De jurypunten in de Dick van Gangelen Trofee zijn in Heerenveen toebedeeld aan Bob de Vries (BAM Schaatsteam) en zijn zus Elma de Vries (DSB Bank). Zij waren volgens de jury van deze prijs de rijders van de dag. Ralf Zwitser (Adformatie) en Maria Sterk (DSB Bank) blijven voorlopig aan de leiding van de prijs voor de marathonschaatser van het jaar.

JURYRAPPORTEN
Juryleden: Sandra Zwolle en Henri Ruitenberg

HEREN:
Onrustig was het in het mannenpeloton. Door de snelheid was het peloton regelmatig langgerekt en vertoonde vaak breuken. De hele wedstrijd ontstonden er kopgroepen die vervolgens weer door het peloton werden ingelopen. Met nog 65 ronden te gaan gaat Henk Angenent de aanval aan en neemt uiteindelijk 18 rijders mee. De kopgroep van 19 rijders krijgt, met nog 41 ronden te gaan, een ronde voorsprong op het peloton. Er volgen nog een aantal ontsnappingspogingen maar de slag is geslagen. Vlak voor het afsprinten van het peloton komt Martin Kromkamp ten val, één van de koplopers, en werd daardoor 19e geklasseerd. De overige 18 rijders gaan een spannende finale in en bij nog 7 ronden te gaan zien ze Bart de Vries weg rijden en laten hem weg rijden. Hij krijgt 100 m voorsprong. Met nog 2 ronden te gaan krijgen Henk Angenent en Christijn Groeneveld aansluiting met Bart de Vries die op zijn tandvlees rijdt. Ze blijven met hun 3-en vooruit en uiteindelijk wint Henk Angenent voor Christijn Groeneveld en Bart de Vries.

Jurypunten
1 Bob de Vries 5
2 Bart de Vries 4
3 Arjen Stroetinga 3
4 Christijn Groeneveld 2
5 Ralf Zwitser 1

Podiumpunten
1 Henk Angenent 3
2 Christijn Groeneveld 2
3 Bart de Vries 1

DAMES:
Elma de Vries in het oranje leiderspak was regelmatig voorin te vinden evenals Gretha Smit maar tot een echte serieuze ontsnapping kwam het niet. Door het mooie ijs op Thialf lag het tempo van het peloton hoog. Ook de pogingen van Maria Sterk en Carla Zielman haalden niets uit. Halverwege de wedstrijd was het peloton van de dames bijna gehalveerd door het strakke tempo. Vlak voor de finale, met nog 8 ronden te gaan doet Marleen Elsgeest nog een serieuze ontsnappingspoging en krijgt 50 meter voorsprong. Dit laat het DSB team niet toe en rijd met Elma op kop in 3 ronden het gat weer dicht. Inde finale regeert het DSB team, maar de fotofinish moest uitsluitsel brengen over de winnares die uiteindelijk aan Maria Sterk werd toegekend.

Jurypunten
1 Elma de Vries 5
2 Gretha Smit 4
3 Marleen Elstgeest 3
4 Carla Zielman 2
5 Maria Sterk 1

Podiumpunten
1 Maria Sterk 3
2 Daniëlle Bekkering 2
3 Anniek ter Haar 1

PLOEGEN:
Bij de dames is het ploegenspel groeiende. Het DSB team heeft dit al aardig onder de knie maar ook de overige teams beginnen hier beter in te worden. Het team van landjuweel is regelmatig bij ontsnappingspogingen en in deze wedstrijd gaf de ontsnapping van Marleen Elsgeest hierin de doorslag. Hofmeier wordt beloond door de vele ontsnappingen van Gretha alhoewel ze dit grotendeels alleen moet doen. Haar teamgenote Marja Vis viel halverwege de wedstrijd uit en (ex-)teamgenote Foske Tamer van der Wal is gestopt met marathonrijden.

Tijdens de wedstrijd en in de finale is de BAM nadrukkelijk aanwezig. Bij ontsnappingspogingen zijn ze aanwezig en tegelijkertijd doen ze hun best om de snelheid uit het peloton te halen. Het DSB team zijn vooral tactische en berekende rijders en waren op het Thialf ijs goed actief. TNT heeft als team goed samengewerkt en zat steeds voorin en bracht de uiteindelijke winnaar Henk Angenent naar de finish.

Jury-uitslag PLOEGEN HEREN
1 BAM 5 pnt
2 DSB 4
3 TNT 3

Jury-uitslag PLOEGEN DAMES
1 DSB 5 pnt
2 Landjuweel 4
3 Hofmeier 3