Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Sterk pakken eerste Oranje in Amsterdam

Stroetinga en Sterk pakken eerste Oranje in Amsterdam

geplaatst zaterdag 4 oktober 2008 om 21:05:29 op Schaatspeloton.nl

Bij de mannen was in de Top Divisie de eerste zege voor Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam). <i>(klik op de foto voor meer foto's)</i>

Bij de mannen was in de Top Divisie de eerste zege voor Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam). (klik op de foto voor meer foto's) (bron: Schaatspeloton.nl)

Op de Amsterdamse Jaap Edenbaan is de openingswedstrijd van het marathonschaatsseizoen 2008/2009 gewonnen door Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) en Maria Sterk (DSD B ank). Stroetinga kwam na 100 ronden als eerste over de streep in de massasprint. Sterk kwam solo aan na al eerder met een kopgroep rond te zijn gegaan. De wedstrijd in de Eerste Divisie ging naar Top Divisierijder Jouke Hoogenveen.

Maria Sterk wint en pakt eerste Oranje
Het damespeloton heeft in Amsterdam de spits afgebeten voor het marathonschaatsseizoen 2008/2009. Op een winderige Jaap Edenbaan was het na 60 ronden Maria Sterk (DSB Bank) die de overwinning kon opeisen. Sterk ontsnapte in de finale 5 ronden uit een kopgroep die halverwege de wedstrijd een ronde voorsprong had gepakt.

Met een overmacht aan DSB-dames in de kopgroep kon Maria Sterk onbedreigd solo naar de overwinning rijden. Op respectabele afstand eindigde Sterks ploeggenote Elma de Vries op de tweede plaats. De Vries won de sprint van de achtervolgende groep van Mariska Huisman (Viks Parket) die de derde podiumplek veiligstelde. Met de overwinning kon Sterk ook het eerste oranjepak van het seizoen aantrekken.

Yvonne Spigt (Foekens) eindigde op de vierde plek en mocht zo de Witte trui van beste jongeren aantrekken. Daniƫlle Bekkering (Frisia Financieringen) won de tweede en laatste tussensprint van de dag en mocht daarom de eerste Groene trui aantrekken.

Arjan Stroetinga snelste man in openingswedstrijd
Bij de mannen was in de Top Divisie de eerste zege voor Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam). De Nederlands kampioen won de massasprint na een op zich vlakke wedstrijd. De tweede plaats was voor Ingmar Berga (DSB Bank), terwijl Sjoerd Huisman (Nefit HR Ketels) nipt de derde plek opeiste. Na 100 ronden was een massasprint nodig om de winnaar te bepalen. Al snel in de wedstrijd leek het duidelijk te worden dat dit onvermijdelijk was. Geen enkele ontsnapping had veel kans van slagen op een winderige Jaap Edenbaan. Iedereen wil in de eerste wedstrijd van het seizoen meestrijden om de prijzen en mede daarom werd het na 100 ronden een massasprint waarin nog maar enkele kanshebber waren.

Misschien wel de belangrijkste van deze kanshebbers, Arjan Stroetinga, begon in een zeer goede uitgangspositie aan de laatste ronde. Op het laatste rechte stuk kon niemand er meer aan komen en kon Stroetinga met beide armen in de lucht over de eindstreep glijden en het Oranje aantrekken.

Het groene tricot zal woensdag in Utrecht gedragen mogen worden door Arjan Smit (DSB Bank) die de laatste van drie tussensprints in Amsterdam op zijn naam bracht. Het Wit zal gedragen worden door Karlo Timmerman (Equipe Renault eco2).

Jouke Hoogenveen profiteert van anticlimax
Het blijft toch een raar gegeven dat tijdens de wedstrijd in de Eerste Divisie de Top Divisierijders die niet door hun ploeg worden opgesteld mee mogen rijden. Maar het is niet anders, en eerlijk is eerlijk voor het geld de Top Divisieploegen dit seizoen betalen voor hun licentie mag dit ook best wel. Wel had dit tot gevolg dat het beeld van de openingswedstrijd in de Eerste Divisie gevormd werd door deze rijders. Ondanks dat de Eerste Divisierijders zich in de wedstrijd zeker toonde, werd het volledige podium aan het eind bevolkt door Top Divisierijders.

Op de hoogste trede van dat podium stond Jouke Hoogenveen. Hij mocht in de finale uitvechten met medevluchter Bert van Buren wie de eerste wedstrijd won. Wat uit leek te draaien op een man tot man gevecht kon na lang kijken naar elkaar bij het luiden van de bel beginnen. Bij het aangaan van de sprint ging Bert van Buren in de bocht onderuit. Dit betekende dat Jouke Hoogenveen onbedreigd naar de zege kon rijden.