Schaatspeloton.nl - Nieuws - Kuper en Corts kijken terug op bewogen sectietijd

Kuper en Corts kijken terug op bewogen sectietijd

geplaatst woensdag 4 juni 2008 om 23:12:55 op Schaatspeloton.nl

Ubbo Kuper en Jan-Dirk Corts

Ubbo Kuper en Jan-Dirk Corts (bron: Eric Taal (AD))

In een interview met het Algemeen Dagblad kijken Ubbo Kuper en Jan-Dirk Corts terug op een bewogen tijd in het sectiebestuur marathon van de KNSB. De twee voormalige A-rijders laten in de Groene Harteditie van het Algemeen Dagblad onder andere weten het jammer te vinden dat SBS6 de klappen kreeg voor de veranderingen in de laatste twee jaar.

Uit het AD Groene Hart:

Schaatsbobo's weg uit de ‘achtbaan'
Ubbo Kuper weet nog hoe hij werd benaderd als 'schaatsbobo'. Zittend aan de keukentafel bij Jan-Dirk Corts, ook ex-marathonschaatser, vertelt hij: "Jan Dirk zei: dit kost weinig tijd. Ik dacht: dat doe ik. Dat heb ik geweten. Het kostte mij zo'n drie jaar van mijn leven."
Hoewel de geboren Groninger het met sarcasme zegt, is het hem deels ook ernst. De laatste twee jaar onderging het marathonschaatsen een gedaantewisseling. "Van een hobbysport ging het naar een zware tv-sport." Zonder er vooraf op te rekenen, stapten Corts en Kuper in een 'achtbaan'. Nu is het tijd voor vers bloed, vindt het duo. Op de boerderij van melkveehouder Corts blikken zij terug op de hectische periode.

Kuper werd in 2006 voorzitter van het sectiebestuur van de KNSB, Corts was er destijds al een jaar budgetbewaker. Het was precies in de periode dat televisiezender SBS6 zich ging bemoeien met marathonschaatsen. Een geweldige kans. Corts: "Zestien uur live televisie, welke sport krijgt zo'n aanbieding?"

Maar die professionalisering had een keerzijde: het moest anders. Meer spanning in de wedstrijd en minder deelnemers. SBS6 vond de gangbare 100 ronden niet aantrekkelijk voor televisie. Kuper: "Ze zeiden: Als wij hiervan een succes willen maken, moet je een uur lang de kijker boeien." En dus kwamen de tussensprints en een nieuwe finale.

Er is veel kritiek geweest. Het irriteert Kuper nog wel: "SBS6 is vanaf het begin duidelijk geweest over hoe zij de marathon als tv-sport zagen. Zij hebben er geld in gestopt en kwamen alle afspraken na. Jammer dat zij steeds klappen kregen én de beschuldiging dat zij de sport kapot aan het maken waren."

Na twee jaar hard werken aan 'hun project' - soms ruim 20 uur per week - zijn Kuper en Corts er klaar mee. "Ons project is af, wij vinden het tijd voor anderen om het over te nemen." Maar dat is niet dé reden het bijltje erbij neer te gooien. Een zware periode sloten de twee vrienden af met een 'onwerkbare relatie met het bondsbureau'. Meer willen Kuper en Corts daarover niet kwijt. De twee willen niet naschoppen.

Zij kijken grotendeels positief terug. Kuper: "De kijkcijfers stegen en wij merkten bij de rijders een omslag. In het begin van de competitie waren velen sceptisch. Aan het einde was bijna iedereen om. Daar word je absoluut blij van. Het is ook zo'n mooie sport." Ondanks de zure nasmaak hadden Kuper en Corts de 'periode KNSB' niet willen missen. Maar: "Een rustiger leventje, dat is wel weer even lekker," verzucht Kuper. Dat valt nog te bezien.

Het duo kan het schaatsen nog niet loslaten, de liefde voor de marathons bleef. Het komende jaar zijn Kuper en Corts actief bij Groenehartsport.nl, een marathonteam met regionale rijders.

Bekijk ook:

Sectiebestuur stapt op (16 februari 2008)