Schaatspeloton.nl - Nieuws - Geen punten tijdens NK voor Dick van Gangelen Trofee

Geen punten tijdens NK voor Dick van Gangelen Trofee

geplaatst dinsdag 2 januari 2007 om 00:00:00 op Schaatspeloton.nl

Het Nederlands Kampioenschap Marathonschaatsen op kunstijs zondag a.s. op de Jaap Edenbaan in Amsterdam, telt niet mee voor de Dick van Gangelen Trofee, het klassement voor ‘de Marathonschaatser en - schaatsster van het Jaar’. In het juryreglement is opgenomen dat er geen punten zullen worden toegekend in wedstrijden, waaraan geen buitenlandse rijders en rijdsters mogen deelnemen.

Die bepaling in het reglement beoogt oneerlijke concurrentie uit te sluiten. Voor de actuele stand in het klassement voor de DvG-trofee zou het anders betekenen dat de Fransman Tristan Loy, op de derde plaats, de kans zou worden ontnomen om dichterbij het leidende duo Wubben/Angenent te komen.
Dat geldt evenzeer voor zijn landgenoot Cédric Michaud, die vorig jaar de Dick van Gangelen Trofee heeft gewonnen en nu op de vierde plaats staat.

Over de positie van Michaud is de afgelopen dagen wel enig misverstand gerezen. De Fransman zou wél aan het NK hebben mogen meedoen, omdat hij inmiddels met een Nederlandse vrouw is getrouwd. Hij zou er echter van hebben afgezien, omdat hij er de voorkeur aan geeft de periode na de feestdagen in zijn vaderland door te brengen.

Het simpele feit echter dat een buitenlander met een Nederlandse vrouw trouwt, verschaft hem nog niet de Nederlandse nationaliteit. De Nationale Wedstrijdreglementen van de KNSB bepalen in artikel 420 (8.2) dat een rijd(st)er de Nederlandse nationaliteit moet bezitten om aan een NK te mogen meedoen.

De komende wedstrijden op natuurijs in het buitenland zullen allemaal meetellen voor het klassement van de DvG-trofee, waarbij vooropgesteld dat ze worden verreden onder auspiciën van de KNSB en dat er een – naar het oordeel van de jury – representatief aantal A-rijders (of geclassificeerde dames) aan de start zal verschijnen.

Voor wedstrijden over 200 km zullen dubbele punten gelden. Worden nu per wedstrijd 5, 4, 3, 2 en 1 punten toegekend, dat zullen er dan 10, 8, 6, 4 en 2 zijn. De dubbele puntentelling is overigens ook van toepassing voor de finalewedstrijd van de Essent-Topcompetitie.