Schaatspeloton.nl - Nieuws - Dubbelslag DSB op NK

Dubbelslag DSB op NK

geplaatst zondag 7 januari 2007 om 20:44:00 op Schaatspeloton.nl

Ingmar Berga (DSB) luistert naar het Wilhelmus na zijn huldiging als Nederlands Kampioen Marathonschaatsen.

Ingmar Berga (DSB) luistert naar het Wilhelmus na zijn huldiging als Nederlands Kampioen Marathonschaatsen.

Ingmar Berga en Elma de Vries (beide DSB) hebben in een regenachtig Amsterdam de Nederlandse Titel marathonschaatsen behaald in respectievelijk de A Divisie en bij de Dames. De titel in de B Divisie ging naar Peter Nauta (ECN-Azzuri) en Jurgen Meijer mocht het Rood-Wit-Blauw aantrekken na het Veteranen kampioenschap.

A Divisie
De wedstrijd in de A Divisie werd gereden onder goede publieke belangstelling in de regen op de enige nog onoverdekte baan in West-Nederland. In het eerste deel van de wedstrijd ontsnapte een viertal die een aardige voorsprong kreeg. Ruud Borst (Proteq), Yoeri Lissenberg (InterCarParts.nl), Joost Juffermans (TNT Express) en Douwe Bierma (De Haan Westerhoff / VrieService) kregen de samenwerking echter niet zodanig opgang dat ze rond gingen waarna Joost Juffermans het solo probeerde. Hij kwam tot op 80 meter van het peloton maar kreeg geen steun van zijn, voor vandaag, World Food Program-ploeggenoten bij de oversteek van de laatste tientallen meters. De soloactie mislukte en daarna ging de wedstrijd op slot. Met namen de Proteq ploeg wou geen ontsnapping meer toestaan en gokte op de eindsprint van zijn kopman Jan Maarten Heideman (Proteq).
De finale van de wedstrijd ging gepaard met enkele valpartijen. De opvallendste rijder die daar slachtoffer van werd was de uittredende Nederlandse kampioen Arjan Smit (Nefit HR Ketels). De afsluitende massasprint werd gelanceerd door de rijders Time Out Sport die aankop van het peloton tempo hielden. De sprint die volgde werd echter niet door de door hen uitgespeelde Douwe de Vries (Time Out Sport) gewonnen. Het was Ingmar Berga (DSB) die Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) naar de tweede plaats verwees en zo de Nationale titel voor zich opeiste. De Proteq-formatie werd ‘beloond' met hun defensieve rijden met een bronzen plak voor Jan Maarten Heideman.

Dames
Een grote groep met daarin alle favorieten vertrok halfkoers uit het peloton. Na tempowerk van Mireille Reitsma (BTN de Haas / Landjuweel) en Gretha Smit (Telfort) barste deze groep uiteen en gingen vijf dames het peloton dubbelen. Naast Smit en Reitsma bestond deze groep uit Daniëlle Bekkering (DSB), Maria Sterk (Nicolai-Lourens & Tabak) en Elma de Vries (DSB). Uitredend kampioene Foske Tamar van der Wal (Aegon) bevond zich wel in de eerste kopgroep maar kon niet volgen na de versnelling.
In de finale durfde geen van de Dames een ontsnapping aan, bang in de tang te worden genomen door de DSB rijdsters. Dat deze dames zeker niet voor elkaar rijden bleek wel toen Elma de Vries (DSB) op weg naar de bel probeerde te ontsnappen uit de kopgroep. Daniëlle Bekkering reed het gat op haar ploeggenote echter dicht met Mireille Reitsma in haar slipstream. In de daaropvolgende sprint klopte Elma de Vries Bekkering en behaalde zo alsnog het Rood-Wit-Blauw. Mireille Reitsma legde beslag op de bronzen medaille.

B Divisie
De titelstrijd in de B Divisie ging op het einde tussen het peloton en de Groenhartsport.nl formatie. Bart Hakkenberg (Groenehartsport.nl) was op driekwartkoers vertrokken en reed in de finale solo met het peloton in zicht. Zijn ploeggenoten lieten zich afzakken om hem in elk geval het peloton te laten voorblijven, maar dit slaagden echter niet. Met nog twee ronden op het bord werd de Zoetermeerder ingelopen door het peloton, waarna de massasprint begon. Die sprint werd uiteindelijk gewonnen door Peter Nauta (ECN-Azzuri) die zo de B-titel binnenhaalde. Ties Wielinga (De Jong-Teka) en Timo Verkaaik (Mijnten-Bont) legde beslag op het zilver en brons.

Veteranen
Voor de Veteranen is het Nederlandse kampioenschap slechts een van de twee nationale wedstrijden dit jaar op de kalender. Het werd een boeiende wedstrijd waarin verschillende rijders het bleven proberen. Geen van de ontsnappingen slaagde echter waardoor de titelstrijd in een massale eindgalop beslist moest worden. Jurgen Meijer behaalde zo de Nederlandse titel. Sjouke Hellinga mocht het podium op voor zijn zilveren medaille, René van der Meulen werd derde.