Schaatspeloton.nl - Nieuws - Stroetinga en Bekkering aan de leiding na eerste dag

Stroetinga en Bekkering aan de leiding na eerste dag

geplaatst vrijdag 12 januari 2007 om 22:46:00 op Schaatspeloton.nl

Arjan Stroetinga (BAM) en Daniëlle Bekkering staan na de eerste dan van de Essent Driedaagse aan de leiding. Beiden wonnen de eerste etappe in Groningen en Bekkering won ook de tweede. De tweede etappe in de A Divisie ging naar Kurt Wubben (TNT Express) die samen met Bob de Vries (BAM) het peloton had gedubbeld.

A Divisie
Na de eerste wedstrijd van de Driedaagse mocht Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) het paarsrode leiderspak aantrekken. Hiervoor moest hij wel eerst in de massasprint, die eigenlijk al vanaf het begin onontkoombaar leek, afrekenen met zijn pelotongenoten. In een machtige sprint slaagde hij daarin, Douwe de Vries (Time Out Sport) naar de tweede en Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) naar de derde plaats verwijzend.
In de tweede etappe was Arjan Stroeting opnieuw de snelste van het peloton. Voor hem eindigde echter Kurt Wubben (TNT Express) en Bob de Vries (BAM Schaatsteam) die nog voor halfkoers het peloton wisten te dubbelen. Na 60 ronden won Kurt Wubben de tweestrijd en klom zo op naar de tweede plek in het klassement. Daar in de buurt had Bob de Vries ook kunnen staan, waar het niet dat de Haulenaar in de eerste etappe werd gedeclasseerd en zo nu als zesde in de tussenstand staat.

Dames
Bij de Dames eindigde beide wedstrijden over 30 ronden in een massasprint. In beide wedstrijden werd die gewonnen door Daniëlle Bekkering (DSB). De Groningse mocht dan ook logischerwijs de Paarsrode leidertrui dragen op het eind van de avond. In de eerste etappe werd ze op het erepodium geflankeerd door Maria Sterk (Nicolai-Lourens & Tabak) op de tweede en Mischa Top (BTN de Haas / Landjuweel) op de derde plek.
In de tweede etappe reden de nieuwe Nederlandse Kampioene Elma de Vries (DSB, 2e) en Jolanda Langeland (BTN de Haas / Landjuweel, 3e) zich op het podium.

Dick van Gangelen Trofee

Heren
Op de eerste dag van de Essent driedaagse in Groningen was Kurt Wubben in beide wedstrijden een klasse apart. De man van de aanval kreeg in de eerste 60 ronden in z'n eentje de meeste voorsprong. Wat niet lukte in de eerste wedstrijd, een ronde pakken, lukte samen met Bob de Vries wel in de tweede wedstrijd. Na 15 ronden had het duo in een moordend tempo het peloton gedubbeld. Over beide wedstrijden was Ralf Zwitser erg actief en zocht steeds de aanval. Na een goede eerste wedstrijd kwam Miel Rozendaal in de tweede krachtproef twee keer te vallen. Na de eerste val kwam hij sterk terug. Zeven ronden voor het einde viel hij nog een keer. Voor de vijfde plaats in de puntenverdeling moest gekozen worden tussen de sterke acties van René Ruitenberg en die van Casper Helling. De laatste kreeg tenslotte dat ene punt.

5 pnt: Kurt Wubben
4 pnt: Bob de Vries
3 pnt: Ralf Zwitser
2 pnt: Miel Rozendaal
1 pnt: Casper Helling

Dames
De eerste serie van 30 ronden van de dames was een weinig aanvallende race. De snelheid van het peloton lag hoog, waardoor er weinig ontsnappingen waren, op een paar korte uitbraken van Daniëlle Bekkering en Linda Verdouw na. Er waren wel een aantal valpartijen waardoor er individueel veel strijd moest worden geleverd om geen ronde achterstand op te lopen, want dat zou automatisch het einde van de Driedaagse betekenen. Helaas is dat een aantal dames niet gelukt. Tijdens de tweede serie van 30 ronden werd er strijdlustig gereden. Vanaf de start gingen Elma de Vries en Karin Maarse in de aanval, waarna het peloton weer op snelheid kwam. Er waren nog een aantal ontsnappingen van onder anderen Lieke Splinter, Linda Verdouw, Elma de Vries, Mireille Reitsma en Daniëlle Bekkering. Gezien hun aanvallende rijden in beide series werden de punten voor de Dick van Gangelen Trofee onder deze dames verdeeld.

5 pnt: Linda Verdouw
4 pnt: Elma de Vries
3 pnt: Daniëlle Bekkering
2 pnt: Lieke Splinter
1 pnt: Mireille Reitsma