Schaatspeloton.nl - Nieuws - Michaud verovert leiding Driedaagse

Michaud verovert leiding Driedaagse

geplaatst zondag 14 januari 2007 om 00:35:00 op Schaatspeloton.nl

Een beslissend moment op de tweede dag van de Driedaagse. Jan Maarten Heideman (5e in het klassement, Proteq, links), Douwe de Vries (3e, Time Out Sport, midden) en rechts klassementsleider Arjan Stroetinga en BAM-ploeggenoot Bob de Vries gaan tegen het i

Een beslissend moment op de tweede dag van de Driedaagse. Jan Maarten Heideman (5e in het klassement, Proteq, links), Douwe de Vries (3e, Time Out Sport, midden) en rechts klassementsleider Arjan Stroetinga en BAM-ploeggenoot Bob de Vries gaan tegen het i

Na de tweede dag van de Essent Driedaagse staan Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) en Daniëlle Bekkering aan de leiding. De Fransman Michaud nam in de eerste wedstrijd van de dag de paarsrode leiderstrui over van Arjan Stroetinga (BAM). Die kwam samen met enkele van zijn concurrenten ten val in de finale.

A Divisie
Dat de eerste wedstrijd van de tweede dag in een massasprint zou eindigen was allerminst een zekerheid. Verschillende rijders probeerde constant aan te vallen, maar geen slaagde er ook in uit de greep van het peloton te blijven. In de massale eindgalop naar de finishstreep was het nodig duw- en trekwerk opnieuw niet van de lucht. In de voorlaatste bocht viel plotsklaps een gedeelte van de top van het klassement weg. Bob de Vries (6e, BAM Schaatsteam) , Jan Maarten Heideman (5e, Proteq), Douwe de Vries (3e, Time Out Sport) en klassementsleider Arjan Stroetinga (BAM Schaatsteam) lagen op het ijs. De voortrazende sprint werd vervolgens gewonnen door Cedric Michaud (Nefit HR Ketels), waardoor de Fransman de paarsrode trui overneemt van Stroetinga. Ingmar Berga (DSB) eindigde als tweede, Sjoerd Huisman (Buderus) werd derde.
Wat in de eerste wedstrijd van de dag niet lukte, slaagde vervolgens in de tweede wel. Nadat eerst meerdere groepjes niet de ruimte kreeg, en een aanval van Kurt Wubben (TNT Express) op de klassementsleiding was afgeslagen, werd er ver in de finale opnieuw ontsnapt. Uiteindelijk zou een drietal rijders aan de finish komen met een honderd meter voorsprong. Peter Baars (Proteq) won de sprint van dit drietal en pakte zo de etappezege. Joost Juffermans (TNT Express) werd tweede en Jan van Oosterom (Safan/Foekens) kwam als derde over de streep.
Voor aanvang van de laatste dag in Haarlem staat Cedric Michaud nu aan de leiding met 71,1 punten. Slechts drie punten daar achter staat Kurt Wubben met 68,1 punten, Arjan Stroetinga is nu met 58,1 punten terug te vinden op de derde plek.

Dames
In beide wedstrijden bleef bij de Dames een compact groepje weg uit het peloton zonder dat peloton ook te dubbelen. In de eerste wedstrijd won Elma de Vries (DSB) de strijd van de vluchters voor Maria Sterk (Nicolai-Lourens & Tabak) en Mariska Huisman (Zuidema Kranen). In de tweede wedstrijd was Maria Sterk opnieuw aanwezig in de kopgroep, net zoals Mariska Huisman. Sterk won de wedstrijd, Huisman werd tweede. Lieke Splinter (Östersund) kwam als derde over de meet.
Daniëlle Bekkering, vandaag op de 4e en 9e plek eindigend, zag Elma de Vries naderbij komen in de tussenstand. Elma de Vries staat nu op 3,1 punt achter Bekkering die aan de leiding blijft. De achterstand van Maria Sterk is met 12,1 punt net wat groter maar niet geheel onoverbrugbaar.

B Divisie
Vandaag stond in Heerenveen ook een nationale B-wedstrijd op het programma. Deze race telt niet mee voor de Essent Cup en werd een aanvallerfestijn. Dat uiteindelijk een 19-manskopgroep het peloton dubbelde deed eigenlijk geen recht aan de wedstrijd. In deze toch nog massale aankomst was het de Japanner Shinta Kobayashi die de sprint won. Peter Nauta (ECN-Azzuri) kwam als tweede over de streep, Gary Hekman (Wildkamp Maple) werd derde.

Dick van Gangelen Trofee

Heren
De twee driedaagse wedstrijden in Thialf waren het aanzien meer dan waard en het was moeilijk om aan slechts vijf rijders punten te mogen toekennen. Maar Casper Helling verdiende met zijn aanvallende neigingen in beide wedstrijden vandaag de meeste. Ook Kurt Wubben deed weer van zich spreken vooral toen hij in de slotfase van de tweede wedstrijd weer ouderwets de aanval koos. Andres Landman was vaak vertegenwoordigd in kopgroepen en verdiende daarmee ook 3 punten. Dit gold ook voor Jan van Oosterom die bovendien in de tweede wedstrijd voor de beslissende ontsnapping zorgde. Meesterknecht Peter Baars eiste hierin zeer verdienstelijk de zege nu eens voor zichzelf op.

5 pnt: Casper Helling
4 pnt: Kurt Wubben
3 pnt: Andres Landman
2 pnt: Jan van Oosterom
1 pnt: Peter Baars

Dames
Ook de twee wedstrijden van de dames op de tweede dag van de Essent Driedaagse in Thialf waren zeer aantrekkelijk. Tweemaal een kopgroep die mocht afspurten voor de dagprijzen na verschillende uitlooppogingen. In de eerste race maakten Elma de Vries en vooral Mireille Reitsma een zeer sterke indruk. Zij waren in de kopgroep de echte gangmakers. Daniëlle Bekkering, in haar leiderspak en Maria Sterk waren in beide races ook duidelijk aanvallend aanwezig. Karin Maarse kreeg in de tweede race de ruimte van haar ploeggenotes en maakte vooral in aanvallend opzicht een sterke indruk.

5 pnt: Mireille Reitsma
4 pnt: Elma de Vries
3 pnt: Daniëlle Bekkering
2 pnt: Maria Sterk
1 pnt: Karin Maarse