Schaatspeloton.nl - Nieuws - Eindzege Driedaagse voor Michaud en Bekkering

Eindzege Driedaagse voor Michaud en Bekkering

geplaatst zondag 14 januari 2007 om 23:58:00 op Schaatspeloton.nl

Kurt Wubben (2e, TNT Express, links), eindwinnaar Cedric Michaud (Nefit HR Ketels, midden) en de verrassende nummer drie Sjoerd Huisman (Buderus) op het eindpodium van de Essent Driedaagse.

Kurt Wubben (2e, TNT Express, links), eindwinnaar Cedric Michaud (Nefit HR Ketels, midden) en de verrassende nummer drie Sjoerd Huisman (Buderus) op het eindpodium van de Essent Driedaagse.

In Haarlem hebben Cedric Michaud (Nefit HR Ketels) en Daniëlle Bekkering (DSB) de eindzege in de Essent Driedaagse veiliggesteld. Jaap Smit (MM Guide – Regio Bank) en Lars Hoogenboom (Adformatie / Kras Reizen) wonnen de laatste twee etappes in de A Divisie. Bekkering en ploeggenote Elma de Vries verdeelde de zeges bij de Dames.

A Divisie
De finaledag in de Essent Driedaagse miste de ploegen van BAM en Power-play.nl. Zij hadden beide besloten in Haarlem niet meer te starten na beslissingen van de jury de dag daarvoor in Heerenveen. Met name de koehandel van de KNSB over een volgende schorsing van Arjan Stroetinga na diens tweede gele kaart dit seizoen trof deze ploegen tegen het verkeerde been. De rijder werd de keuze voorgelegd een wedstrijd te kiezen waarin hij geschorst zou zijn.
Zonder de twee ploegen werden in Haarlem twee aanvallende wedstrijden op het ijs gelegd. In de eerste helft van eerste wedstrijd van de dag gingen Rutger ter Laak (DSB) en Jan van Oosterom (Safan/Foekens) in de aanval. Het tweetal kreeg de ruimte waarop in reactie Koos Kortekaas (InterCarParts.nl) en later Jaap Smit (MM Guide – Regio Bank) de achtervolging in zette. Ter Laak en Van Oosterom dubbelde het peloton gevolgd door de bij elkaar gekomen Kortekaas en Smit, waarna geen ontsnapping meer weg mocht komen. In de pelotonspurt 5 ronden voor het eind pakte Douwe de Vries (Time Out Sport) de vijfde plaats. Sjoerd Huisman (Buderus) eindigde op de zesde plek en pakte zo de Witte jongerentrui van Ingmar Berga (DSB) over. Hierna was in een berekenende sprint Jaap Smit de sterkste van de kopgroep en pakte zo zijn eerste zege op het hoogste niveau. De Leidenaar verwees Jan van Oosterom naar de tweede plaats. Rutger ter Laak eindigde als derde en Koos Kortekaas eindigde net naast het podium.
In de tweede wedstrijd toonde Lars Hoogenboom (Adformatie / Kras Reizen) dat hij in vorm begint te komen voor de natuurijswedstrijden. De schaatser uit Roelofarendsveen slaagde erin solo een ronde voorsprong te pakken op het peloton. Niemand lukte het vervolgens om dit te evenaren waardoor Lars Hoogenboom met de zekerheid van de dagzege solo de laatste twee ronden kon gaan rijden. Even daarvoor had Sjoerd Huisman de pelotonspurt gewonnen voor de nu in het Rood-Wit-Blauw rijdende Ingmar Berga. Cedric Michaud eindigde op de vierde plaats en stelde zo zijn eindzege in de Essent Driedaagse zeker.

Dames
De strijd om het Paarsrode pak was in Haarlem bij de Dames spannend tot op de laatste meter. Na de eerste wedstrijd was het verschil tussen één en twee exact 1 punt. Dat die twee de DSB-ploeggenotes Elma de Vries en Daniëlle Bekkering waren zal voor niemand een verbazing zijn. De eerste wedstrijd eindigde in een massasprint die door Elma de Vries werd gewonnen. Hierdoor kwam zij aan kop van het tussenklassement te staan en nam het Paarsrode pak over. Mariska Huisman eindigde op de derde plek.
In de tweede wedstrijd werd opnieuw aanvallend gereden en nu slaagde ook een groep erin rond te gaan. Ditmaal was de situatie omgekeerd en won Daniëlle Bekkering de wedstrijd. Elma de Vries eindigde op de tweede plek en verloor haar leiderspak weer aan haar ploeggenote die ook de Essent Driedaagse zo winnend afsloot. In de etappe eindigde Liesbeth Hijlkema (Nicolai-Lourens & Tabak) op de derde plek, in het klassement was die plek toebedeeld aan Mariska Huisman (Zuidema Kranen) die zo dus niet onderdeed voor haar broer in de A Divisie.

Dick van Gangelen Trofee

Heren
Doordat het klassement van de Essent Driedaagse al min of meer beslist was grepen de aanvallers hun kansen. Mooie wedstrijden leverde dat op met een nieuwe naam in de persoon van Jaap Smit die niet alleen door z'n overwinning maar ook door zijn manier van rijden de vijf punten verdiende. In de tweede wedstrijd was het een knap staaltje van Lars Hoogeboom door in zijn eentje het peloton te dubbelen. Dat gebeurt niet vaak meer. Rutger ter Laak was ook erg actief en kreeg drie punten. En ook Koos Kortekaas blijkt een aanwinst voor het peloton. Uiteraard ontbrak Jan van Oosterom niet in het rijtje van aanvallers.

5 pnt: Jaap Smit
4 pnt: Lars Hoogenboom
3 pnt: Rutger ter Laak
2 pnt: Koos Kortekaas
1 pnt: Jan van Oosterom

Dames
Bij de dames zag de jury wee aantrekkelijke en snelle wedstrijden van 40 ronden. In de eerste wedstrijd heeft vooral Mireille Reitsma zich veel laten zien en in de tweede, en finalewedstrijd was zij een van de vijf rijdsters die een ronde voorsprong nam. Danielle Bekkering verloor haar eerste plaats in de Essent Driedaagse in de eerste wedstrijd aan Elma de Vries, maar in de tweede wedstrijd reed zij zeer aanvallend en leek duidelijk van plan dat ene punt achterstand op Elma de Vries weer terug te pakken. Lieke Splinter was veel van voren te zien en door haar oplettendheid maakte zij ook deel uit van de kopgroep in de tweede wedstrijd. Elma de Vries moest haar eerste plaats in het klassement van de driedaagse verdedigen in de finale wedstrijd en ook zij pakte met de kopgroep een ronde voorsprong. Karin Maarse, tenslotte, liet zich veelvuldig in het belang van de ploeg zien.

5 pnt: Mireille Reitsma
4 pnt: Daniëlle Bekkering
3 pnt: Lieke Splinter
2 pnt: Elma de Vries
1 pnt: Karin Maarse