Schaatspeloton.nl - Nieuws - Aart Koopmans overleden

Aart Koopmans overleden

geplaatst maandag 15 januari 2007 om 22:03:00 op Schaatspeloton.nl

Aart Koopmans is maandagmiddag in Coimbra (Portugal) op 60-jarige leeftijd overleden.

Aart Koopmans is maandagmiddag in Coimbra (Portugal) op 60-jarige leeftijd overleden.

Voorzitter van de Stichting Winter Marathon, Aart Koopmans, is maandagmiddag in het ziekenhuis in Coimbra (Portugal) overleden. 31 jaar geleden organiseerde Aart Koopmans de eerste Alternatieve Elfstedentocht toen nog in Finland. Na omzwervingen door de wereld vond deze tocht haar thuis op de Weissensee waar het onder leiding van Koopmans uitgroeide tot een jaarlijks schaatsfestijn.

Aart Koopmans werd half november opgenomen in het ziekenhuis in Coimbra, Portugal met een longontsteking en een bacteriƫle infectie. Vandaag overleed hij plotseling op 60-jarige leeftijd. Stichting Winter Marathon meldt: "Vandaag heeft onze altijd strijdbare voorzitter en de grondlegger van de Alternatieve Elfstedentochten de strijd verloren."

Vorig jaar werd hij op de Weissensee gehuldigd voor het feit dat het toen 30 jaar geleden was dat hij zijn eerste Alternatieve Elfstedentocht organiseerde in Finland. Hierop volgden evenementen over de hele wereld, waaronder in Polen, Tsjechiƫ, Canada, Japan en binnenkort zelfs in Mongolie. Zijn oorspronkelijke idee groeide uit tot het grootste jaarlijkse schaatsevenement op natuurijs ter wereld, met duizenden deelnemers. Zijn persoonlijke betrokkenheid kende geen grenzen.

Hij volgde hiermee het voorbeeld van zijn vader, Bram Koopmans, die jarenlang voorzitter was van de Amstel Gold Race en jurylid bij talrijke wielerkoersen in binnen- en buitenland, en die, net als zijn zoon tientallen jaren later, voorzitter was van Wielervereniging Olympia.

De begrafenis zal in besloten kring in Portugal plaatsvinden. De komende schaatsevenementen op de Weissensee, Aart "zijn kindje", zullen in aangepaste wijze doorgaan. Aart zou het niet anders willen aldus de organisatoren.

Inmiddels heeft de Stichting Winter Marathon bekend gemaakt dat de Weissensee Cup, meetellend voor de nieuwe KNSB World Grand Prix, vernoemd zal worden naar Aart Koopmans. De wedstrijd op 27 januari zal de Aart Koopmans Memorial gaan heten.