Schaatspeloton.nl - Nieuws - Hulzebosch winnaar Zweedse afvalrace

Hulzebosch winnaar Zweedse afvalrace

geplaatst zaterdag 20 januari 2007 om 18:41:00 op Schaatspeloton.nl

Erik Hulzebosch (Nefit HR Ketels) heeft in Borlänge de tweede World Grand Prix wedstrijd op zijn naam geschreven. Dat de wedstrijd over 150 kilometer werd verreden was duidelijk te zien aan de uitslag. In de top waren enkel natuurijsspecialisten te vinden, waar ervaring absoluut een pré was. Het kleine Damespeloton zag opnieuw Daniëlle Bekkering (DSB) als winnares.

Heren
Het was nu eens wel koud in Borlänge, aan de start lag de temperatuur rond de 10 graden onder nul. Samen met de afstand van 150 kilometer was dit een ingrediënt om een echte natuurijswedstrijd op het ijs te leggen.
Een groep van acht rijders reed ver over de honderd kilometer weg. René Ruitenberg, Casper Helling (beide Safan/Foekens), Erik Hulzebosch (Nefit HR Ketels), Jeroen de Vries (Time Out Sport), Arjen Becker (Bouwglas Gesman/Kocomon Vastgoed), Jens Zwitser (InterCarParts.nl) Ruud Aerts (Beelen Sloopwerken) en Bas van Hest (TNT Express) vormde de beslissende kopgroep. De groep, bestaand uit allemaal duidelijke natuurijsspecialisten, dunde hierna uit tot een viertal. Casper Helling, Erik Hulzebosch, Jeroen de Vries en Ruud Aerts gingen vervolgens sprinten om de tweede natuurijszege van het seizoen.
Hier was Erik Hulzebosch uiteindelijk verrassend de snelste. Ruud Aerts eindigde op de tweede plaats, Jeroen de Vries werd derde. Casper Helling kwam als vierde over de meet in Borlänge en nam zo de leiderstrui in de KNSB World Grand Prix over van Tristan Loy (BAM Schaatsteam), die vandaag niet in de uitslag was terug te vinden.

Dames
Een zeer klein Damespeloton was afgereisd van Nederland naar Zweden. In Borlänge was deze groep ook in het geheel niet aangevuld met lokale Dames. De vraag is of dat laatste een kwaliteitsimpuls had gehad maar een omvangrijker peloton was dan wel mogelijk geweest. Honderd kilometer stond op het plan voor de Dames vandaag en uiteindelijk voltooide slechts tien dames deze wedstrijd. Duidelijk is dat DSB ook op natuurijs de te kloppen ploeg is. Wederom werd de kop van de wedstrijd overbevolkt door de dames van Dirk Scheringa in het Rood-Blauw. Daniëlle Bekkering (DSB) won uiteindelijk de wedstrijd door op de streep af te rekenen met Lieke Splinter (Östersund). Kitty Meeth (DSB) werd opnieuw derde.
De vraag is of een kleine Dameswedstrijd in Zweden een toegevoegde waarde zal hebben voor de toekomst. Brede media-aandacht zal logischerwijs wegblijven als de strijd voorin enkel door de betaalde schaatsers van DSB wordt gevoerd met een enkele uitzondering van Östersund daartussen. Hier ligt zeker een taak voor de KNSB om volgend jaar ook de minder tot niet betaalde rijdsters in Zweden te krijgen. Zonder hen lijkt de World Grand Prix voor dames gedoemd te mislukken.

Dick van Gangelen Trofee

Heren
In een enerverende, boeiende en vooral harde wedstrijd kwamen in Zweden de echte karakters naar voren. Erik Hulzebosch won niet alleen de wedstrijd, hij schuwde het werk in de kopgroep niet en had bovendien in de eerste wedstrijd op Zweeds natuurijs al veel werk verzet voor zijn teamgenoten. Hulzebosch heeft bewezen dat hij nog altijd wedstrijden kan winnen. Terecht krijgt hij de vijf punten. Jeroen de Vries was in beide grote kopgroepen van de wedstrijd vertegenwoordigd en verdient voor zijn strijdlust vier punten. Miel Rozendaal verzette veel werk voor zijn ploeggenoten van Time Out en reed rondenlang op kop om het gat naar een vluchtgroep te dichten. Hij offerde zich volledig op voor Jeroen de Vries. Casper Helling (twee punten) was na zijn tweede plaats op vrijdag andermaal twee keer vertegenwoordigd in de kopgroep en toonde daarmee zijn kracht op natuurijs. Ook het sterke rijden van Jens Zwitser mag niet onvermeld blijven; hij ontvangt voor zijn harde werk in de beslissende vluchtgroep het laatste punt in de strijd om de Dick van Gangelen Trofee.''

5 pnt: Erik Hulzebosch
4 pnt: Jeroen de Vries
3 pnt: Miel Rozendaal
2 pnt: Casper Helling
1 pnt: Jens Zwitser

Dames
Geen punten vanwege niet representatief aantal deelneemsters