Schaatspeloton.nl - Nieuws - Toch misschien ONK op de Weissensee

Toch misschien ONK op de Weissensee

geplaatst dinsdag 30 januari 2007 om 17:51:00 op Schaatspeloton.nl

Vorige week vrijdag bepaalde de Stichting Winter Marathon dat rijden op de Weissensee niet meer mogelijk zou zijn. Rijders keerde om op weg naar Oostenrijk of keerde terug na daar al neer te zijn gestreken. Nu lijkt een Open NK en finale Grand Prixwedstrijd op de Weissensee toch nog tot de mogelijkheden te behoren. De knoop wordt de komende dagen doorgehakt.

Voor de derde maal in een ruime week houdt het weer aan de Weissensee zich niet aan de voorspellingen, deze keer echter in positieve zin. De afgelopen dagen heeft het harder gevroren dan voorspeld, met een goed vooruitzicht voor de komende dagen. Hierdoor wordt momenteel door de organisatie hard gewerkt om het alsnog mogelijk te maken dat komend weekend op de Weissensee het Essent Open Nederlands Kampioenschap en de Aart Koopmans Memorial kan worden verreden, de afsluitende wedstrijd van het Grand Prix circuit. De Alternatieve Elfstedentocht zal zeker van de baan zijn.

De vorst van de afgelopen twee nachten heeft het ijs sterk doen groeien, maar nog niet voldoende om het licht op groen te zetten. Hiervoor moet het nog een paar nachten goed vriezen. Vandaag valt er in geen geval een beslissing over de wedstrijden van het komend weekend. Belangrijk voor het te nemen besluit is dat er geen sneeuw valt en dat een mogelijk voorspelde föhnwind wegblijft.

Ondanks de positieve wending van het weer blijkt het besluit deze week geen evenementen op de Weissensee te houden nog immer juist is. Ofschoon er op eigen risico recreatief geschaatst wordt geeft de huidige ijsdikte geen veiligheidsgarantie om met een groot peloton wedstrijd- of toerrijders in gesloten formatie de baan op te gaan.
Afgelopen weekend werd een plan van de Stichting International Sport Events om een Open NK in Zweden te organiseren afgeblazen. Een representatief peloton kon niet worden gegarandeerd, iets wat de KNSB als voorwaarde voor het organiseren van een NK stelt.

De vooruitzichten zijn nu op de Weissensee wel van dien aard dat KNSB en SWM hebben besloten maximale inspanning te plegen alsnog twee wedstrijden op de Weissensee te realiseren. Een aantal rijders bevindt zich nog op de Weissensee, andere rijders zouden moeten overkomen uit Nederland. Of het hele peloton, inclusief B-rijders en vele Dames zullen afreizen naar de Weissensee, zal bij een positief besluit nog bezien moeten worden.