Schaatspeloton.nl - Nieuws - Vikingarännet op 18 februari, Krogrännet afgelast

Vikingarännet op 18 februari, Krogrännet afgelast

geplaatst vrijdag 2 februari 2007 om 16:58:00 op Schaatspeloton.nl

De definitieve datum voor de grootste Zweedse marathonschaatswedstrijd, Vikingarännet, is bepaald op 18 februari. Op die datum rijdt het peloton over 80 kilometer van Uppsala naar de Zweedse hoofdstad Stockholm. Dat weekend is sowieso goed gevuld met Zweedse wedstrijden. Opnieuw slaat de warme winter toe ditmaal heeft dit de afgelasting van de Krogrännet, die zondag aanstaande verreden zou worden, op haar geweten.

In het weekend van 17 en 18 december wordt dus op zondag de Vikingarännet verreden, de grootste Zweedse marathon wedstrijd, met de laatste jaren vele deelnemers. Vorig jaar werd deze wedstrijd gewonnen door meervoudig winnaar Johan Håmås. Hij verwees toen de Nederlandse landelijke rijders, Bernhard Bouma en Gerrit de Zwaan naar de tweede en derde plek. Voor dit jaar staan al rijders uit Zweden, de Verenigde Staten, Noorwegen, Groot-Brittanië en Nederland op de startlijst.
Naast deze wedstrijd staat dat weekend op zaterdag ook de Orsa 200k op het programma, de enige 200 kilometertocht in Zweden. Verwacht wordt dat dit jaar vele Nederlanders zullen inschrijven om na het wegvallen van de tochten op de Weissensee toch nog een 200km te rijden. In elk geval zullen in Orsa de vier Kenianen uit het Tien-programma "Klûners uit Kenia" aan de start verschijnen onder leiding van Bart Veldkamp.
In Finland wordt dat weekend de traditionele 200km in Kuopio verreden en ook in Noord Amerika staan dat weekend vier wedstrijden op het programma in Joliette en Edmonton. Vraag is echter of in een van deze wedstrijden ook landelijke Nederlandse rijders aan de start zullen staan. Op 17 februari staat namelijk in Alkmaar de 14e Essent Cupwedstrijd op het programma.

Van de Krogrännet die zondag 4 februari zou worden verreden is inmiddels bekend geworden dat deze geen doorgang kan hebben. Dit is opnieuw een gevolg van de zachte winter, die het ijs niet sterk genoeg heeft gemaakt om nu al deze tocht te kunnen uitschrijven.

De wedstrijden in Zweden kunnen vaak omschreven worden als Snelle Toertochten, en staan open voor iedereen. Indien u interesse heeft hieraan deel te nemen zullen de sites van de reisaanbieder Almgrens.nl en IJsburo.nl voor u interessant zijn.