Schaatspeloton.nl - Nieuws - Nationale Titels voor Helling en Bekkering

Nationale Titels voor Helling en Bekkering

geplaatst zaterdag 3 februari 2007 om 16:18:00 op Schaatspeloton.nl

Het podium na de Open Nederlandse Kampioenschappen op natuurijs. Met v.l.n.r. Ruud Borst (2e Heren, Proteq) en Elma de Vries (2e Dames, DSB), Casper Helling (Kampioen Heren, Safan/Foekens) en Daniëlle Bekkering (Kampioene Dames, DSB), Jan Maarten Heideman

Het podium na de Open Nederlandse Kampioenschappen op natuurijs. Met v.l.n.r. Ruud Borst (2e Heren, Proteq) en Elma de Vries (2e Dames, DSB), Casper Helling (Kampioen Heren, Safan/Foekens) en Daniëlle Bekkering (Kampioene Dames, DSB), Jan Maarten Heideman (bron: foto Harm de Boer)

Op het natuurijs van de Weissensee hebben Casper Helling (Safan/Foekens) en Daniëlle Bekkering (DSB) de Open Nederlandse Titel behaalde. Helling kwam solo aan met een kleine voorsprong op Ruud Borst en Jan Maarten Heideman (beide Proteq) die het zilver en brons verdelen. Bekkering was de sterkste in de eindsprint. Elma de Vries (DSB) eindigde op de tweede plaats, Linda Verdouw (Östersund) werd derde.

Heren
Om 8 uur in de ochtend stonden 148 rijders aan de start voor het Open Nederlandse Kampioenschap. Honderd kilometer later waren er nog 73 van over en won een rijder die er voor gekozen had, ondanks de afgelastingen, op de Weissensee te blijven. Casper Helling (Safan/Foekens) kwam solo over de streep en pakte zo de Nederlandse Titel. De leider in de World Grand Prix was in de slotfase weggesprongen en hield het snel terugkomende peloton op de streep twee seconden achter zich. Ruud Borst (Proteq) eindigde op de tweede plaats, Jan Maarten Heideman (Proteq) werd net als op kunstijs derde op het NK. Eerste Jaars A-rijders Jorrit Bergsma (Power-play.nl) eindigde op de vierde plaats net naast het podium.
Helling was er al bij in de ontsnapping van de dag die zo'n 20 kilometer voor de meet tot stand kwam. Verder hierin aanwezig waren de Fransen Tristan Loy (BAM) en Cedric Michaud (Nefit), Lars Hoogenboom (Adformatie/Kras Reizen), Bertjan van der Veen (Time Out Sport), de jonge Geert-Jan van der Wal (Buderus). De laatste twee vielen af en in de finale probeerde Casper Helling het solo, iets waarin hij slaagde en zo na de race het Rood-Wit-Blauw mocht aantrekken. De keuze om op de Weissensee te blijven zou voor Helling wel eens, letterlijk en figuurlijk, een gouden kunnen zijn geweest.

Dames
Vijf minuten na de Heren startte de Dames voor hun kampioenschap over 60 kilometer. Op de meet was het duidelijk dat de Nationale Titel voor de vijfde keer in successie naar Daniëlle Bekkering (DSB) ging. Een kopgroep van oorspronkelijk Lieke Splinter (Östersund), Karin Maarse (DSB) en Esther Hilberink (Van der Wiel) maakte de wedstrijd. Esther Hilberink viel uit de kopgroep weg. Splinter en Maarse bleven lang vooruit maar konden echter de grote voorsprong niet houden en werden in de finale teruggepakt door het peloton.
Hierin was Daniëlle Bekkering dus de sterkste voor Elma de Vries en Linda Verdouw die het brons pakte.

Veteranen
Bij de Veteranen ging de Titel na 70 kilometer naar Albert Bakker. De onderwijzer uit Scharmer wist Sjouke Hellinga en Jacob Drenth achter zich te houden. Aan het slot van de wedstrijd hadden de deelnemers te maken met zacht ijs vanwege de oplopende temperaturen. Er kwamen vierendertig veteranen aan de start waarvan er slechts twintig de eindstreep haalden. Van deze twintig hadden er tien een ronde achterstand.

Dick van Gangelen Trofee

Heren
Cédric Michaud (5 pnt) was de hele wedstrijd door op de Weissensee buitengewoon actief, waarbij het opvallend was hoezeer het peloton hem tijdens dit Open Nederland Kampioenschap tamelijk ongestoord zijn gang liet gaan. Dat was wel anders met Henk Angenent, die bij de minste of geringste uitlooppoging weer werd teruggehaald. Casper Helling (4 pnt) bemoeide zich voortdurend heel actief met de wedstrijd en dat gold zeker ook die andere Fransman, Tristan Loy (3 pnt). Geert Jan van der Wal (2 pnt) viel op door sterk en gretig rijden en ook Lars Hoogenboom (1 pnt) was regelmatig in de voorste gelederen te vinden en maakte een sterke indruk.

5 pnt : Cédric Michaud
4 pnt: Casper Helling
3 pnt: Tristan Loy
2 pnt: Geert Jan van der Wal
1 pnt: Lars Hoogenboom

Dames
Onder de strak blauwe hemel boven de Weissensee werd in de eerste helft van het Open Nederlands Kampioenschap vooral de toon gezet door Linda Verdouw (3 pnt) en Elma de Vries (2 pnt), die veelvuldig de aanval kozen. Halverwege de wedstrijd gingen Lieke Splinter (5 pnt) en Karin Maarse (1pnt) er vandoor en bouwden hun voorsprong uit tot maximaal twee minuten. Maar in de laatste ronden slonk die voorsprong zienderogen, vooral door het ijzersterke rijden van Mireille Reitsma (4 pnt', die de punten voor de DVG-Trofee dik verdiende. Lieke Splinter kreeg echter de maximale score omdat zij indrukwekkend al het kopwerk deed in de vlucht met Karin Maarse.

5 pnt: Lieke Splinter
4 pnt: Mireille Reitsma
3 pnt: Linda Verdouw
2 pnt: Elma de Vries
1 pnt:` Karin Maarse